Skip to main content

Ντόναλντ Τραμπ: Τι σημαίνει το πρόστιμο των 355 εκατ. δολαρίων για την «τέχνη της κλοπής»

REUTERS/Sam Wolfe

Καταδικάστηκε γιατί φούσκωνε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων επί μία 10ετία για να παίρνει εύκολα δάνεια και να πλουτίζει

Σε μια καυστική ετυμηγορία δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ, τους δύο μεγαλύτερους γιους του και την εταιρεία του ενόχους για εξαπάτηση διάρκειας 10 ετών και τους επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 364 εκατ. δολαρίων.

«Οι απάτες που εξακριβώθηκαν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και συγκλονίζουν τη συνείδηση», ανέφερε ο δικαστής Άρθουρ Ενγκορόν, ο οποίος προήδρευσε της υπόθεσης για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ο Τραμπ βαρύνεται προσωπικά με πρόστιμο ύψους 355 εκατ. δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ, Τζούνιορ και ο Έρικ Τραμπ πρέπει να πληρώσουν 4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Τραμπ, Άλεν Βάισελμπεργκ, 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι δύο επιπλέον ποινές

Αλλά η ετυμηγορία ξεπερνά το πορτοφόλι του Τραμπ, σημειώνει το Business Insider. Στοχεύει στην αυτοκρατορία του στα ακίνητα, στο θέρετρο του γκολφ και στον όμιλο Trump Organization . Και το κάνει με δύο τρόπους που ο Τραμπ προσπαθούσε να αποφύγει επί δύο χρόνια.

Πρώτον, η ετυμηγορία αφαιρεί ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τους δύο μεγαλύτερους γιους του, αφήνοντας τις σημαντικές αποφάσεις σε έναν ακόμη μη ορισθέντα «ανεξάρτητο διευθυντή συμμόρφωσης», που θα λειτουργεί υπό τη συνεχή επιτήρηση του υπάρχοντος δικαστηρίου.

Δεύτερον, ορίζει μια τριετή απαγόρευση στον Τραμπ να διευθύνει τον Trump Organization ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στην πόλη και την πολιτεία, στην οποία συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του ως μεγιστάνας των ακινήτων.

Ωστόσο η ετυμηγορία αντιστρέφει τα πιο εχθρικά στοιχεία της προδικαστικής απόφασης για την «εταιρική θανατική ποινή» από τον Σεπτέμβριο. Δεν χρειάζεται πλέον να παραδώσει όλες τις άδειες λειτουργίας του Trump Organization στη Νέα Υόρκη. Και η ετυμηγορία δεν κάνει καμία αναφορά στην αναγκαστική πώληση οποιωνδήποτε ακινήτων Τραμπ.

Η τέχνη της κλοπής

«Αν και έγραψε το Art of the Deal, η υπόθεση μας αποκάλυψε ότι η επιχείρησή του βασιζόταν στην τέχνη της κλοπής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία. Ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έφεση αμέσως, ενώ θα επιδιώξει να βάλει στον πάγο την ετυμηγορία των 92 σελίδων στον πάγο πολύ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου – εφόσον η ψήφος των πολιτών τον οδηγήσει στην επιστροφή στον Λευκό Οίκο.

Αλλά ο Τραμπ θα πρέπει να ξοδέψει εκατομμύρια για εγγυήσεις τις επόμενες εβδομάδες, για να αποδείξει ότι μπορεί να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό δολαρίου επιβεβαιώσει τελικά ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο, συν τους τόκους. Οι τόκοι ισχύουν επίσης για τις ίδιες τις κυρώσεις, προσθέτοντας δυνητικά εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στον τελικό λογαριασμό – όσο αυτός δεν πληρώνεται.

«Όταν αντιμετώπισαν στη δίκη τις καταθέσεις, τα γεγονότα, οι κατηγορούμενοι απλώς αρνήθηκαν την πραγματικότητα και απέτυχαν να αναλάβουν την ευθύνη ή να επιβάλουν εσωτερικούς ελέγχους για να αποτρέψουν μελλοντικές υποτροπές», σύμφωνα με τον δικαστή.

Η ετυμηγορία

Ο Τραμπ καταδικάστηκε για συνωμοσία για τη διάπραξη επιχειρηματικής και ασφαλιστικής απάτης με τη βοήθεια των δύο μεγαλύτερων γιων του και ενός ζευγαριού μακροχρόνιων στελεχών του Οργανισμού Τραμπ. «Η παντελής έλλειψη μετάνοιας και τύψεων εκ μέρους είναι σχεδόν παθολογική» τόνισε ο δικαστής.

«Κατηγορούνται ότι διογκώνουν τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων για να βγάλουν ολοένα και περισσότερα χρήματα», εξήγησε. «Τα έγγραφα το αποδεικνύουν αυτό ξανά και ξανά. Αυτό δεν είναι ένα θανάσιμο αμάρτημα. Οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν φόνο ή εμπρησμό. Δεν λήστεψαν τράπεζα υπό την απειλή όπλου. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο Μπέρναρντ Μάντοφ. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι δεν είναι σε θέση να παραδεχτούν το λάθος τους» πρόσθεσε.

Eκπρόσωπος του Trump Organization κατήγγειλε την ετυμηγορία ως «κατάφωρη δικαστική πλάνη».

«Κάθε μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ανεξάρτητα από τον κλάδο, θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για αυτή τη χονδροειδή υπέρβαση και την αναιδή προσπάθεια της Γενικής Εισαγγελίας  να ασκήσει απεριόριστη εξουσία όπου δεν έχει αποδειχθεί ιδιωτική ή δημόσια ζημιά», είπε ο εκπρόσωπος. δήλωση. «Εάν επιτραπεί να ισχύει, αυτή η απόφαση θα επιταχύνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη έξοδο εταιρειών από τη Νέα Υόρκη».

«Σήμερα, η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για αυτό το κράτος, αυτό το έθνος και για όλους όσους πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να παίζουμε με τους ίδιους κανόνες – ακόμη και πρώην πρόεδροι» είπε η γενική εισαγγελεύς, Λετίσια Τζέιμς στη δήλωσή της την Παρασκευή.

«Όταν ισχυροί άνθρωποι εξαπατούν για να πάρουν καλύτερα δάνεια, αυτό έρχεται σε βάρος τίμιων και εργατικών ανθρώπων», συνέχισε η Τζέιμς. «Απλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να λένε ψέματα σε μια τράπεζα για να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν ένα σπίτι, και αν το έκαναν, θα έρχονταν αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Απλώς δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για διαφορετικούς ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Η διαδικασία της έφεσης

Μια διαδικασία προσφυγής θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνοντας σημαντικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του πρώην προέδρου. Εκτιμάται ότι ήδη οφείλει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους προκαταβολής πέρα από τις ποινές.

Η καθαρή περιουσία του Τραμπ έχει εκτιμηθεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος της σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη, ξενοδοχεία, θέρετρα γκολφ, κλαμπ και συμφωνίες αδειοδότησης. Σε μια κατάθεση πέρυσι, ανέφερε ότι είχε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Οι νέες ποινές επιδεινώνουν τα οικονομικά βάρη για τον Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ξεχωριστά μια πρόσφατη δικαστική απόφαση 83,3 εκατομμυρίων δολαρίων που απορρέει από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε η συγγραφέας E. Jean Carroll.

Η υπόθεση απάτης επικεντρώθηκε σε εκτιμήσεις ακινήτων σε οικονομικές καταστάσεις που υπογράφουν ο Τραμπ και οι γιοι του. Ο Τραμπ, στις δανειακές συμβάσεις, υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει μια καθαρή περιουσία τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Deutsche Bank, ο κύριος πιστωτής του, του ζήτησε να υποβάλλει ετήσιες δηλώσεις που πιστοποιούν τη συμμόρφωσή του.

Τα δάνεια, τα οποία βοήθησαν τον Τραμπ να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε θέρετρα γκολφ και ξενοδοχεία, πάγωσαν το 2019 αφού ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν, ισχυρίστηκε σε κατάθεση του Κογκρέσου ότι ο Τραμπ είχε διογκώσει παράτυπα την αξία της περιουσίας του.

Και η πορεία για τον Λευκό Οίκο

Πέρα από το οικονομικό βάρος, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι μία υπόθεση που μπορεί να επηρεάσει την πορεία του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στο παιχνίδι αυτό φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο, ενώ οι δημοσκπήσεις του δίνουν προβάδισμα και σε μία πιθανή τελική αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν για τον προεδρικό θώκο. Θα πρέπει να δε να σημειωθεί ότι διώξεις και καταδίκες στο παρελθόν όχι μόνο δεν έριξαν σκιά στις πολιτικές φιλοδοξίες του, αλλά μάλλον του έδωσαν ώθηση, ενισχύοντας το επιχείρημά του για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις και κυνήγι μαγισσών εναντίον ενός «αντι-συστημικού» υποψηφίου.