Skip to main content

Παραδοχή από τον Λευκό Οίκο: «Ανησυχητικό» νέο αντιδορυφορικό όπλο από την Ρωσία

Δηλώσεις Κίρμπι: «Το όπλο δεν είναι προς το παρόν λειτουργικό»

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του εκπρόσωπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ότι η Ρωσία απέκτησε ένα «ανησυχητικό» νέο αντιδορυφορικό όπλο, με την διευκρίνιση ωστόσο ότι δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα «φυσική καταστροφή» στη Γη.

Ο Κίρμπι, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει τη δυνατότητα για ένα  «ανησυχητικό» νέο αντιδορυφορικό όπλο, αλλά ότι ένα τέτοιο όπλο δεν είναι προς το παρόν λειτουργικό.

«Παρόλο που η επιδίωξη αυτής της συγκεκριμένης ικανότητας από τη Ρωσία είναι ανησυχητική, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε πως «Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπινα όντα ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη»

«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναλύουν τις πληροφορίες που έχουν για τη νέα τεχνολογία και έχουν διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για το θέμα» είπε ακόμη.

Οι δηλώσεις ήρθαν μετά την  χθεσινή – ασαφή- δήλωση, από τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτή Οχάιο, Μάικ Τέρνερ  ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η δήλωση που καλούσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με την απειλή, προκάλεσαν  εύλογες  ανησυχίες.

«Δυστυχώς ο Τέρνερ προχώρησε στην δήλωση. Ήμασταν πολύ προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι αποφασίζουμε να αποχαρακτηρίσουμε να τι υποβαθμίσουμε ή να μοιραστούμε με το κοινό», είπε ο Κίρμπι.

Απαντώντας νωρίτερα σήμερα, ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την ουσία των εκθέσεων αυτών μέχρι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, είπε ότι η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρα μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

ΗΠΑ: Γιατί σήμανε συναγερμός για την εθνική ασφάλεια – Ανησυχία για ρωσική «διαστημική απειλή»