Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί σήμανε συναγερμός για την εθνική ασφάλεια – Ανησυχία για ρωσική «διαστημική απειλή»

REUTERS/Jonathan Ernst

Αρκετοί βουλευτές τόνισαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει σύντομα αντίμετρα

Μια νέα ρωσική «διαστημική απειλή», η οποία προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή αινιγματική ανακοίνωση του προέδρου της επιτροπής πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής, Μάικ Τέρνερ, περί «σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Αν και δεν διευκρίνισε το είδος τη απειλής, ο κ. Τέρνερ ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μάιντεν να αποχαρακτηρίσει διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν το ζήτημα ώστε να εξετασθεί το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post, ο συναγερμός αφορά την ανάπτυξη, από την πλευρά της Ρωσίας, πυρηνικής τεχνολογίας στο Διάστημα που θα μπορούσε πιθανώς να θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικούς δορυφόρους.

Η ακριβής φύση του συστήματος για το οποίο σήμανε συναγερμός παραμένει αδιευκρίνιστη. Αξιωματούχος της Washington Post έκανε λόγο για «μια νέα ρωσική ικανότητα διαστημικής απειλής».

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους με φόντο τις απόρρητες πληροφορίες και προειδοποίησαν για συνέπειες. Ένα μέλος του Κογκρέσου έκανε λόγο για πιθανή «γεωστρατηγική αλλαγή παιχνιδιών».

Αρκετοί βουλευτές τόνισαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει σύντομα αντίμετρα.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει πειραματιστεί με τη χρήση πυρηνικών εκρήξεων ή κατευθυνόμενης ενέργειας για την απενεργοποίηση δορυφόρων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post. Η Ρωσία έχει επίσης δοκιμάσει αντιδορυφορικά όπλα.

ΗΠΑ: Ανακοίνωση περί «σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια» από τον πρόεδρο κοινοβουλευτικής επιτροπής

Ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα κράτος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα για να παρέμβει στους δορυφόρους μέσω της εκπομπής ακτινοβολίας.

Η αινιγματική δήλωση του Τέρνερ έγινε μεσούσης της έντονης αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι προτάσσουν το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ένθερμος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, είπε πάντως σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι «δεν υπάρχει λόγος συναγερμού».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δεν έκρυψε την έκπληξή του για την απόφαση του Τέρνερ να εκδώσει ανακοίνωση ενόψει μάλιστα προγραμματισμένης για σήμερα Πέμπτη συνάντησης με τους ηγέτες του Κογκρέσου.