Skip to main content

Μόσχα: Καμία ουσιαστική διαφορά δεν θα κάνει η αποπομπή Ζαλούζνι, προχωράμε κανονικά

«Δεν θα αλλάξει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»

Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον Ζαλούζνι και τον αντικατέστησε από τον Ολεξάντρ Σίρσκι, αυτό όμως ποσώς φαίνεται πως απασχολεί το Κρεμλίνο, καθώς διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα δεν θεωρεί ότι η αλλαγή του αρχιστράτηγου των ουκρανικών δυνάμεων είναι καθοριστική για την έκβαση της σύγκρουσης.

«Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στον Τύπο κατά την καθημερινή του ενημέρωση.

Την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποπομπή του Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγου των ουκρανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2021, εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών μεταξύ των δύο ανδρών, κυρίως ως προς τη (μη) πρόοδο στο μέτωπο.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν επίσης ότι η Ουκρανική Προεδρία βλέπει με κακή ματιά τη δημοτικότητα του στρατηγού, τη στιγμή που η δημοτικότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν βρίσκεται πλέον στο απόγειό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε αμέσως από τον νέο διοικητή του στρατού ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο μάχης για το 2024, σε μια εποχή που το Κίεβο ανησυχεί για τη διάβρωση της δυτικής υποστήριξης.