Skip to main content

Τζο Μπάιντεν: Αλλαγή «πλεύσης» από τις ΗΠΑ – Η δημόσια κριτική στο Ισραήλ

REUTERS/Kevin Lamarque

«Θεωρώ ότι η ανταπόδοση στη Γάζα είναι υπερβολική»

Έντονη κριτική στο Ισραήλ άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με φόντο τις επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε – για πρώτη φορά – ότι η «απάντηση» του Ισραήλ στη Γάζα ήταν υπερβολική και δήλωσε ότι στόχος του είναι μια «διαρκή παύση μαχών».

«Η συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στην Γάζα είναι υπερβολική»

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμπεριφορά της αντίδρασης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν υπερβολική».

Πρόσθεσε επίσης ότι επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους και την προσωρινή παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων που έχει πάρει η Χαμάς.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Μοχλός πίεσης οι όμηροι

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι: «Πιέζω πολύ σκληρά τώρα για να ασχοληθούμε με αυτή την κατάπαυση του πυρός για τους ομήρους. Υπάρχουν πολλοί αθώοι άνθρωποι που λιμοκτονούν, πολλοί αθώοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και πεθαίνουν, και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι δημόσιες επικρίσεις του Μπάιντεν προς την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να συνδέονται με τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του να πιέσει το Ισραήλ να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο.

Επιπλέον στον απόηχο των αρχικών επιθέσεων του Ισραήλ, ο Μπάιντεν επικρίθηκε για τις παρατηρήσεις που έκανε περιγράφοντας τον θάνατο αθώων Παλαιστινίων ως «το τίμημα της διεξαγωγής ενός πολέμου».

REUTERS/Hollie Adams

«Δεν θα υποστηρίξουμε την καταστροφή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα χωρίς να ληφθεί δεόντως υπόψη ο άμαχος πληθυσμός θα ήταν καταστροφή, δεν θα την υποστηρίξουμε».

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα, όπου καταφεύγει περισσότερος από το μισό πληθυσμό της Γάζας, καθώς αρμόδιοι προσπαθούσαν να διασώσουν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, αφού ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση της Χαμάς και επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα προελάσει στη Ράφα.

Τέλος, διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα -που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ασφαλής περιοχή από το Ισραήλ- θα επιδείνωνε την ήδη ανθρωπιστική καταστροφή.