Skip to main content

Ολλανδία: Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

REUTERS/Yves Herman

Τέλος στις ελπίδες του ακροδεξιού Βίλντερς, για κυβέρνηση συνεργασίας

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης ολλανδικής κυβέρνησης κατέρρευσαν το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Πίτερ Όμτζιγκτ, επικεφαλής του κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), αποχώρησε από τις συνομιλίες.

Ο Όμτζιγκτ δήλωσε ότι αποχωρεί από τις συζητήσεις λόγω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών της κυβέρνησης, αλλά το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας παραμένοντας εκτός κυβέρνησης, μετέδωσε ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

«Πόσο απογοητευτικό», δήλωσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς. «Ο Πίτερ Όμτζιγκτ πετάει την πετσέτα ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν σε συζητήσεις. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου».

Η υποστήριξη του Όμτζιγκτ ήταν το κλειδί για την εξασφάλιση της υποστήριξης μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης πλειοψηφίας με τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς.

Το κόμμα του Βίλντερς, ο οποίος προηγουμένως θεωρούνταν πολιτικά τοξικός στις Κάτω Χώρες λόγω των σκληρών του απόψεων για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, πέτυχε μια απρόσμενη αλλά εμφατική νίκη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, η επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι «έκπληκτη» από την είδηση της αποχώρησης του Όμτζιγκτ .

Με πληροφορίες από Politico