Skip to main content

Βασιλιάς Κάρολος: Τι σημαίνει η διάγνωση με καρκίνο για τον Ουίλιαμ, τον Χάρι και τη διαδοχή

REUTERS/Matthew Childs

Η βασιλική οικογένεια φαίνεται πιο αδύναμη από ποτέ

Ο τελευταίος μήνας αποδείχθηκε αρκετά σκληρός για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.  Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες, εντελώς ξαφνικά ένα παγωμένο απόγευμα του Ιανουαρίου, με ένα μήνυμα ότι η Κάθριν, πριγκίπισσα της Ουαλίας, είχε μια εγχείρηση αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτήσει αρκετούς μήνες ανάρρωσης.

Οι τηλεοπτικές κάμερες έφταναν στο νοσοκομείο στο Λονδίνο, όταν ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Βασιλιάς επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη. Ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο διπλό χτύπημα υγείας, που συμπληρώθηκε στη συνέχεια με τη Σάρα Φέργκιουσον, Δούκισσα της Υόρκης, να αποκαλύπτει ότι είχε καρκίνο του δέρματος.

Και τελικά ανακοινώθηκε ότι και ο βασιλιάς Κάρολος διεγνώσθη με κάποιας μορφής καρκίνου. Όλες οι ερωτήσεις που γίνονται από οικογένειες παντού όταν λαμβάνουν τέτοιες ανησυχητικές ειδήσεις – τι καρκίνος, σε πόσο προχωρημένο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, ποια είναι τα επόμενα βήματα; –  παραμένουν αναπάντητες.

«Η βασιλική οικογένεια είναι τελικά μια οικογένεια. Και φαίνεται μια πολύ πιο εύθραυστη ομάδα ανθρώπων από ό,τι στους καλοκαιρινούς εορτασμούς της περσινής στέψης. Αλλά τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά» σχολιάζει το BBC.

O πρίγκιπας Χάρι έφτασε στην Αγγλία από τις ΗΠΑ και συναντήθηκε ήδη με τον πατέρα του. Θα θεωρηθεί ότι χτίζει γέφυρες, αλλά αυτό ήταν ήδη σε εξέλιξη, με τον πρίγκιπα να τηλεφωνεί στον πατέρα του για τα 75α γενέθλιά του το φθινόπωρο. Η ένταση έμοιαζε πάντα να είναι περισσότερο με τον αδερφό του, Ουίλιαμ, και τον ταμπλόιντ Τύπο, παρά με τον πατέρα του.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος επρόκειτο ήδη να επιστρέψει στις επίσημες υποχρεώσεις μετά την επέμβαση της συζύγου του, αναμένεται πλέον να παίξει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά στις δημόσιες εμφανίσεις και την κάλυψη των επίσημων καθηκόντων. Είναι ο κληρονόμος, ο επόμενος στη σειρά, και αναμένεται να προχωρήσει, με τον τρόπο που πριν από λίγο καιρό, ο βασιλιάς Κάρολος αναλάμβανε περισσότερα καθήκοντα για να βοηθήσει τη μητέρα του.

Η προσοχή θα στραφεί σε αυτόν όταν εμφανιστεί δημόσια αργότερα αυτή την εβδομάδα. Στο παλάτι όμως, σημειώνει το BBC, θα λείψει η παρουσία της Κάθριν, ως μιας από τις πιο αξιόπιστες φιγούρες τους σε ταραγμένες στιγμές.

Η βασίλισσα Καμίλα, η οποία πριν από 20 χρόνια δεν ήταν καν μέλος της βασιλικής οικογένειας, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, πραγματοποιώντας μια σειρά από σόλο εμφανίσεις την περασμένη εβδομάδα, ως ανώτερο μέλος μιας συρρικνούμενης ομάδας εργαζομένων βασιλικών.

Φαίνεται πολύς καιρός από τότε που υπήρχαν συζητήσεις για εξασθένιση της μοναρχίας, με τον πρίγκιπα Χάρι και τον πρίγκιπα Άντριου να έχουν παραιτηθεί. Από τα εν ενεργεία βασιλικά μέλη μόνο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κάθριν είναι κάτω των 50 ετών. Η βασιλική ομάδα φαίνεται να είναι πιο γηρασμένη και πιο αδύναμη από ποτέ. Ο βασιλιάς θα διατηρήσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους, αλλά θα χάσει το μέρος της δουλειάς που πραγματικά φαίνεται να του δίνει ενέργεια: να συναντά τα πλήθη. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη πομπωδίας ή επισημότητας σε τέτοια ταξίδια όταν βγαίνει για να συναντήσει το κοινό.

Το τι πραγματικά θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει άγνωστο.