Skip to main content

ΗΠΑ: Η πρώτη καταδίκη γονέα για μακελειό με δράστη το παιδί του

Η Τζένιφερ Κράμπλεϊ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο γιος της σκότωσε σε περιστατικό μαζικών πυροβολισμών 4 συμμαθητές του

Μία μητέρα από το Μίσιγκαν κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή απέτυχε να εμποδίσει τον γιο της να πραγματοποιήσει θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο.

Η Τζένιφερ Κράμπλεϊ, 45 ετών, είναι ο πρώτος γονέας στις ΗΠΑ που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για περιστατικό μαζικό πυροβολισμού που διέπραξε το παιδί της.

Οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν για αμέλεια, καθώς επέτρεψε στον γιο της να έχει όπλο και αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Σε ξεχωριστή δίκη και ο σύζυγος

Ο σύζυγός της, Τζέιμς, αντιμετωπίζει ξεχωριστή δίκη για τις ίδιες κατηγορίες. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Ο γιος τους, τώρα 17 ετών, εκτίει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων συμμαθητών του και τον τραυματισμό ακόμη 7 ατόμων στο γυμνάσιο της Οξφόρδης στο Μίσιγκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Ο δικαστής, μιλώντας στους ενόρκους, είπε ότι αυτό ήταν πιθανότατα «το πιο δύσκολο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ». Η κυρία Κράμπλεϊ κοιτούσε κάτω καθώς η ετυμηγορία διαβάζονταν στο δικαστήριο της κομητείας του Όκλαντ την Τρίτη.

Κατηγορήθηκε για τέσσερις κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθεμία από τις οποίες επιφέρει μέγιστη ποινή 15 ετών. Συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν ανακούφιση για την ετυμηγορία. Ο Μπακ Μάιρ, πατέρας της Τέιτ Μάιρ, 16χρονης που σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς, δήλωσε στο BBC: «Μπορείτε να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε, αλλά έτσι υποτίθεται ότι λειτουργεί το σύστημα».

Αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια

Το ερώτημα στο επίκεντρο της δίκης ήταν αν η μητέρα μπορούσε να προβλέψει και να αποτρέψει το θανατηφόρο έγκλημα. Η ίδια και ο σύζυγός της Τζέιμς αγόρασαν το όπλο που χρησιμοποίησε ο γιος τους λίγες μέρες πριν από τον πυροβολισμό. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την αστυνομία μέσα σε λίγες μέρες από τις δολοφονίες.

Για περισσότερα από δύο χρόνια κρατούνται σε μια επαρχιακή φυλακή, χωρίς να μπορούν να καταβάλουν εγγύηση. Αρχικά, οι γονείς έπρεπε να δικαστούν μαζί, αλλά τον Νοέμβριο αναζήτησαν χωριστές δίκες. Στη δίκη οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Ίθαν Κράμπλεϊ ήθελε βοήθεια ψυχικής υγείας και παραπονέθηκε για παραισθήσεις, αλλά οι γονείς του δεν φρόντισαν για θεραπεία.

Το πρωί του πυροβολισμού, οι γονείς διέκοψαν μια σχολική συνάντηση σχετικά με μια ανησυχητική ζωγραφιά που είχε κάνει ο γιος τους για να πάνε στη δουλειά και αρνήθηκαν να μεταφέρουν τον τότε 15χρονο στο σπίτι. Οι υπάλληλοι του σχολείου τον έστειλαν πίσω στην τάξη χωρίς να ελέγξουν το σακίδιό του, το οποίο περιείχε ένα όπλο. Λίγες ώρες αργότερα, σκότωσε 4 παιδιά.