Skip to main content

ΗΠΑ: Η εφαρμογή Wizz αφαιρέθηκε από το App Store και το Google Play

Ανησυχίες για χρήση της για απάτες εκβιασμού

Το Wizz, μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ, αφαιρέθηκε από την Apple app store και Google Play αυτή την εβδομάδα.

Η Apple αφαίρεσε την εφαρμογή την Τρίτη, αφού το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση επικοινώνησε με την εταιρεία με ανησυχίες σχετικά με τη φερόμενη χρήση του Wizz σε απάτες εκβιασμού, σύμφωνα με μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εξέτασε το NBC News.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εφαρμογή Wizz ανεστάλη από το Google Play, το ηλεκτρονικό κατάστημα για εφαρμογές Android, την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε την πολιτική της εταιρείας για την έκθεση παιδιών σε κίνδυνο, η οποία απαιτεί από τις εφαρμογές να “απαγορεύουν στους χρήστες να δημιουργούν, να ανεβάζουν ή να διανέμουν περιεχόμενο που διευκολύνει την εκμετάλλευση ή την κακοποίηση παιδιών”.

Εκπρόσωπος της Wizz ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι “η Apple και η Google αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή μας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ομάδες τους για να διευκρινίσουμε τις εκτεταμένες διασφαλίσεις της πλατφόρμας μας για τους χρήστες. Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα σύντομα”.

Η εφαρμογή Wizz που μοιάζει με το Tinder ανήκει στη γαλλική μητρική εταιρεία και εκδότη κινητών τηλεφώνων Voodoo, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Goldman Sachs , την Tencent και την GBL , μεταξύ άλλων. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να περιηγούνται σε προφίλ που δείχνουν τη φωτογραφία, το όνομα, την ηλικία, την πολιτεία και το ζώδιο ενός ατόμου.

Η Wizz έχει προωθήσει την πλατφόρμα της ως έναν “ασφαλή χώρο” για να κάνουν νέους φίλους και έχει επιτρέψει σε χρήστες ηλικίας μόλις 13 ετών να δημιουργήσουν λογαριασμούς και να αρχίσουν να συνδέονται με άλλους χρήστες στην ίδια “ηλικιακά περιορισμένη” ομάδα.

Η εφαρμογή Wizz έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για να βρουν και να συνδεθούν με νεαρούς χρήστες σε απάτες “οικονομικού εκβιασμού”, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Network Contagion Research Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τη διάδοση του εξτρεμισμού, του μίσους και του εγκλήματος στο διαδίκτυο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την πρόληψή τους.

Πηγή: CNBC