Skip to main content

Μερική υπαναχώρηση της Ευρώπης, υπό την πίεση των αγροτών

REUTERS/Yves Herman/

Στήριξη τουλάχιστον στα λόγια από την Φον ντερ Λάιεν - Απτά μέτρα περιμένουν οι αγρότες

Η Ευρώπη προσπαθεί να κατευνάσει τους αγρότες με συναντήσεις και μέτρα, αλλά ο ευρωπαϊκός Νότος για την ώρα επιμένει στις κινητοποιήσεις.

Μετά τη συμφωνία για τα 50 δισ. ευρώ, και ενώ έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες γίνονταν επεισόδια, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να τους συναντήσει. Δεν ήταν ασφαλώς μόνη της, ήταν μαζί της και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου,

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως οι αγρότες μπορούν να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Μάλιστα, το θέμα των αγροτών συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, αν και δεν ήταν στην επίσημη διάταξη της Συνόδου.

Πάντως, η κ. Φον ντερ Λάιεν, δεν πρότεινε κάτι απτό απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, αν και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του μέτρου για την αγρανάπαυση για ένα χρόνο,

«Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΝΤ: Να μην εκβιάζονται οι κυβερνήσεις από τους αγρότες

Αίρουν τα μπλόκα οι Γάλλοι

Ωστόσο στη Γαλλία οι αγρότες σταματούν τα μπλόκα μετά από μια σειρά κυβερνητικών παραχωρήσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και φέρεται να ικανοποίησαν τα συνδικάτα.

Τα συνδικάτα ζητούν «πρώτα αποτελέσματα» πριν την Έκθεση για τους Αγρότες στις 24 Φεβρουαρίου που επισκέπτονται όλοι οι πολιτικοί και βεβαίως και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα ζήτησαν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση να κατατεθούν γραπτώς, προειδοποιώντας πως αν δεν δουν άμεσα αποτελέσματα θα αρχίσουν πάλι τις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της, η Αγροτική Συνομοσπονδία κάλεσε για «συνεχή κινητοποίηση» επειδή «το θεμελιώδες ζήτημα του εισοδήματος» «ακόμα δεν αντιμετωπίζεται κατά μέτωπο από την κυβέρνηση».

Ο Υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό θα παρουσιάσει «συγκεκριμένα μέτρα» για τη στήριξη των αμπελουργών.

Ωστόσο οι αγρότες σε Βέλγιο και Ολλανδία τους έχουν αποκλείσει μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το μεθοριακό πέρασμα προς την Αμβέρσα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι ένα από αυτά που έχουν αποκλειστεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές έρχονται από το Βέλγιο και μερικοί είναι Ολλανδοί.