Skip to main content

«Πόλεμος της τομάτας»: Όταν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εξόργισε την ισπανική κυβέρνηση

«Οι ισπανικές βιολογικές τομάτες δεν τηρούν τα πρότυπα, δεν είναι βιολογικά προϊόντα»

Την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις της πρώην υπουργού και υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας το 2007, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, κατά της… ισπανικής βιολογικής τομάτας.

«Έχετε δοκιμάσει τις λεγόμενες βιολογικές ισπανικές ντομάτες; Δεν τρώγονται είναι ακατάλληλες!» είπε η κ. Ρουαγιάλ BFMTV.

Τα σχόλιά της μεταδόθηκαν ξανά και ξανά στην ισπανική τηλεόραση την Πέμπτη. Και πυροδότησαν τον «πόλεμο της τομάτας», όπως τον ονόμασαν ορισμένα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Γαλλία: Αίρουν τα μπλόκα οι αγρότες, ικανοποιημένοι με τις προτάσεις της κυβέρνησης Ατάλ

Σύμφωνα με την πρώην υποψήφια πρόεδρο και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας, η αιτία ήταν η ανισορροπία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών φυτοϋγειονομικών κανόνων. «Τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι ψεύτικα βιολογικά προϊόντα. Τα ισπανικά φρούτα και λαχανικά δεν ανταποκρίνονται στα γαλλικά πρότυπα», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας όμως μια κριτική που αρκετά συχνά φέρνουν στο προσκήνιο οι Γάλλοι αγρότες.

Τέτοια σχόλια είναι «ανάρμοστα», ειδικά από κάποιον που είχε «κυβερνητικές ευθύνες», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της κυβέρνησης Σάντσεθ, Τερέσα Ριμπέρα.

Ερωτηθείς μετά από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αστειεύτηκε ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ «δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ισπανικές ντομάτες».

Με πληροφορίες από Le Figaro