Skip to main content

Ουκρανία: Ο χάρτης που δείχνει πως πλησιάζει στην «Νέα Υόρκη» του Ντονέτσκ

REUTERS/Alexander Ermochenko

Οι δυνάμεις του Κιέβου ανέκτησαν τον έλεγχο ρωσικών χαρακωμάτων σε μια πόλη κοντά στο Μπαχμούτ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξασφάλισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο ρωσικών χαρακωμάτων σε μια πόλη κοντά στο Μπαχμούτ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που πήρε το όνομά του από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός στο X «War Mapper», ο οποίος ασχολείται με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, δημοσίευσε την Τρίτη μία φωτογραφία που δείχνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δυνάμεις του Κιέβου σε ένα μέρος της πρώτης γραμμής που ίσχυε πριν το 2022.

«Η Ουκρανία έχει ανακτήσει τον έλεγχο μιας γραμμής ρωσικών χαρακωμάτων τα οποία ήταν μέρος της πρώτης γραμμής του μετώπου που είχε διαμορφωθεί πριν από το 2022, μεταξύ των περιοχών Νέα Υόρκη και Χόρλιβκα. Αυτή η γραμμή είναι 3 χιλιόμετρα νότια του προηγούμενου περάσματος προς τις κατεχόμενες πριν από το 2022 περιοχές», ανέφερε η ανάρτηση.

Η Νέα Υόρκη της Ουκρανίας

Ο βιομηχανικός οικισμός στην πόλη Τορέτσκ ήταν γνωστός ως Novhorodske και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους χάρτες το 1846. Ο οικισμός ήταν επίσης γνωστός ως Νέα Υόρκη μέχρι το 1951, όταν οι σοβιετικές αρχές τον μετονόμασαν στη σκιά των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύνδεσή του με την αμερικανική μητρόπολη είναι ασαφής, αν και λέγεται ότι πήρε το όνομά της από κάποιο αξιωματούχο ή επιχειρηματία που είχε έρθει από τις ΗΠΑ. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το όνομα αναφέρεται στην πόλη Jork, στη σημερινή Γερμανία, από όπου ενδέχεται να προέρχονταν οι Μενονίτες άποικοι (μέλη ορισμένων χριστιανικών ομάδων που εντάσσονται στους αναβαπτιστές) ή μπορεί απλά να ήταν ένα αστείο.

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση της περιοχής του Ντονέτσκ είχε ζητήσει να αλλάξει το όνομά της στην αμερικανική εκδοχή, κάτι που έγινε δεκτό από ουκρανική κοινοβουλευτική επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021. Μετονομάστηκε επίσημα την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.

Μετά την έναρξη του πολέμου, πολλοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, η οποία έχει αποτελέσει στόχο αεροπορικών επιδρομών.

Σταθερή πρόοδος από τις ρωσικές δυνάμεις

Παρά τις αναφορές για την ουκρανική πρόοδο στην περιοχή, χάρτης του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποδηλώνει πως και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο σε κοντινές περιοχές, όπως ο αυτοκινητόδρομος προς το Ιβάνισκε, δυτικά της Κρεμίνα και ανατολικά της Γιαμπόλιβκα.

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας κατέλαβαν την πόλη Ταμπαΐβκα, νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ στην περιοχή Χάρκοβο, αν και ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από την Ουκρανία, η οποία επιμένει ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Το ISW ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει οριακές προόδους στα νοτιοανατολικά προάστια της Αβντιβκά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία έχει αποτελέσει το σκηνικό σφοδρών μαχών από τον Οκτώβριο.