Skip to main content

Η ΕΕ συγκροτεί «συμμαχία λιμανιών» κατά των καρτέλ της κοκαΐνης

Το λιμάνι του Αμβούργου (φωτ. αρχείου)

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης

Η πίεση από τα καρτέλ κοκαΐνης αυξάνεται και είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, όπως η Αμβέρσα, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ αποφάσισε να συγκροτήσει μια νέα «συμμαχία λιμανιών» για να αντιμετωπίσει τα καρτέλ που μεταφέρουν κοκαΐνη στην Ευρώπη.

Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να φέρει κοντά τις αρχές ασφαλείας της ΕΕ, τους φορείς εκμετάλλευσης των λιμένων και  τον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα τις ναυτιλιακές ενώσεις «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λιμανιών στο μέλλον», τονίζουν στη «Ν» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την Europol, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης – εφάμιλλη με την τρομοκρατία.

Η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον σημειώνει ότι με τη βελτιωμένη συνεργασία «θα δούμε λιγότερη κοκαΐνη στους δρόμους μας – λιγότερους φόνους. Και ότι οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες δεν θα εμπλέκονται τόσο στη νόμιμη οικονομία ώστε να διεισδύσουν σε ολόκληρη την κοινωνία».

Πρώτη η Αμβέρσα

Η Αμβέρσα είναι το πρώτο λιμάνι που μπαίνει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας κατά των ναρκωτικών. Πουθενά στην Ευρώπη δεν ανακαλύφθηκε περισσότερη κοκαΐνη πέρυσι από ό,τι στην Αμβέρσα – σχεδόν 120 τόνοι. Ένα υψηλό ρεκόρ – και όμως πιθανώς μόνο ένα κλάσμα της κοκαΐνης που εισήχθη στην πραγματικότητα μέσω του λιμανιού. Περίπου το 70% των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, μεταφέρονταν λαθραία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω θαλάσσης.

«Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Αμβέρσας καλύπτουν μια έκταση ίση με 20.000 …γήπεδα ποδοσφαίρου. Και αυτό δείχνει το μέγεθος του έργου, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον. «Η Αμβέρσα είναι ένα τόσο τεράστιο λιμάνι, με τόσους πολλούς παίκτες, τόσες πολλές εταιρείες. Είναι θεμελιώδες ότι τώρα εργαστούν όλοι μαζί για την ασφάλειά μας απέναντι στα καρτέλ της κοκαίνης, για πρώτη φορά», τονίζει η Ευρωπαία Επίτροπος.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Το Ρότερνταμ και το Αμβούργο βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των καρτέλ ναρκωτικών.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάπου 35 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε γερμανικά λιμάνια, όπως στο Αμβούργο. «Οι συμμορίες ναρκωτικών προσπαθούν  να στρατολογήσουν λιμενεργάτες και να τους χρησιμοποιήσουν για παράνομες συναλλαγές».

Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα – λέει η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ. «Αν αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας σε ένα λιμάνι, τώρα γνωρίζουμε ότι θα μεταφερθούν σε άλλα λιμάνια εντός εβδομάδων. Γι’ αυτό μόνο η κοινοτική προσέγγιση βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε τις συμμορίες ναρκωτικών».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν στην «Ν» ότι η νέα λιμενική συμμαχία της ΕΕ θα φέρει κοντά τις αρχές ασφαλείας της ΕΕ, τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων και τον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα τις ναυτιλιακές ενώσεις. Είναι πλέον σαφές ότι στις λιμενικές δραστηριότητες πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η ασφάλεια στο μέλλον

Αύξηση κατά 35% της παγκόσμιας παραγωγής

Τα στοιχεία στην τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) είναι ανησυχητικά. Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει αυξηθεί κατά 35%-η μεγαλύτερη αύξηση από το 2016.Η ποσότητα των φορτίων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν από τις διωκτικές  υπηρεσίες παγκοσμίως έφτασε επίσης σε νέο ρεκόρ πέρυσι-πάνω από 2.000 τόνους.

Η Νότια Αμερική γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο των καρτέλ. Το λιμάνι του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη έχει καταστεί το πιο σημαντικό ως σημείο μεταφόρτωσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Τα ναρκωτικά μεταφέρονται από τις χώρες γύρω από τις Ανδεις με ελαφρά αεροσκάφη ή μέσω της πλωτής οδού Παρανά-Παραγουάης. Ακόμη και αυτοσχέδια υποβρύχια με τόνους κοκαΐνης έχουν εντοπιστεί  επανειλημμένα στις ακτές της Λατινικής Αμερικής.