Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Άνοιξε το πρώτο κατάστημα πώλησης αλκοόλ

... αλλά μόνο λίγοι και μη μουσουλμάνοι μπορούν να μπουν

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα αλκοόλ στη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας Ριάντ.

Η είδηση, η οποία πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, σηματοδοτεί μια μεγάλη πρόοδο για την άκρως συντηρητική μουσουλμανική θεοκρατία, όπου το αλκοόλ απαγορεύεται από το 1952.

Σύμφωνα με μια λίστα με τους κανόνες του καταστήματος που είδε το CNBC, ο χώρος είναι προσβάσιμος μόνο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες και η άδεια πρέπει να επικυρωθεί μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Diplo.

Δεν επιτρέπεται σε άλλους επισκέπτες ή άτομα κάτω των 21 ετών να συνοδεύουν εξουσιοδοτημένους επισκέπτες στο κατάστημα, η φωτογράφιση απαγορεύεται αυστηρά και τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να φυλάσσονται, ώστε να μην χρησιμοποιούνται ενώ βρίσκονται στο κατάστημα. Οι αγορές υπόκεινται επίσης σε ένα σύστημα μηνιαίας ποσόστωσης ανά εγγεγραμμένο άτομο.

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν φήμες ότι το βασίλειο του Κόλπου, γνωστό για τους υπερσυντηρητικούς νόμους του, θα επιτρέψει τελικά την κατανάλωση αλκοόλ κοντά από τις ξένες πρεσβείες, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας του για τη φιλελευθεροποίηση της σαουδαραβικής κοινωνίας και την προσέλκυση περισσότερων διεθνών τουριστών και ομογενών.

«Είναι ένα μικρό βήμα για να ανοίξουμε τελικά τις πωλήσεις αλκοόλ σε μη μουσουλμάνους στη Σαουδική Αραβία, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους», είπε ο σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Πρόσθεσαν ότι ένας βασικός στόχος είναι «να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του λαθρεμπορίου που είχαμε πάντα με τους διπλωμάτες».

Η Σαουδική Αραβία έχει δει μια σειρά φιλελευθεροποιητικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιτρέποντας προηγουμένως απαγορευμένα πράγματα όπως η οδήγηση γυναικών, οι κινηματογραφικές αίθουσες και οι συναυλίες, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλεται η διαφωνία και φυλακίζονται πολιτικοί ακτιβιστές.

Πηγή: CNBC