Skip to main content

Ιράν: Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου

Φωτ. αρχείου EPA/Mojtaba Heydari

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν στέλνει έναν δορυφόρο πάνω από τα 500 χιλιόμετρα

Εναν νέο ερευνητικό δορυφόρο εκτόξευσε σήμερα το Ιράν, στην προσπάθεια ανάπτυξης των αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων του παρά τις δυτικές κυρώσεις, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ο δορυφόρος Sorayya, βάρους περίπου 50 κιλών, που ανήκει στον Ιρανικό Οργανισμό Διαστήματος, «εκτοξεύθηκε με επιτυχία σήμερα από τον πύραυλο Ghaem-100 των Φρουρών της Επανάστασης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέθηκε δε σε τροχιά 750 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και είναι η πρώτη φορά που το Ιράν στέλνει έναν δορυφόρο πάνω από τα 500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν αναπτύσσει εδώ και χρόνια τις αεροδιαστημικές δραστηριότητές του και υποστηρίζει πως είναι ειρηνικές και πως συνάδουν με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται πως τα συστήματά του εκτόξευσης δορυφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να εναλλαχθούν με εκείνες που χρησιμοποιούνται στους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Το Ιράν υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον, το 2018, από μια διεθνή συμφωνία που αποσκοπούσε να μειώσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.