Skip to main content

Ολλανδία: «Βασιλικό» ψαλίδι στον μισθό του Βίλεμ-Αλεξάντερ

Η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να περάσει και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου

«Είτε είσαι αστυνομικός είτε δάσκαλος, όλοι πληρώνουν τα χρέη τους και το μερίδιο που τους αναλογεί για τη διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Είναι δίκαιο να πληρώνει και η βασιλική οικογένεια το μερίδιό της». Ο  Γιοστ Σνέλερ, είναι μέλος του Ολλανδικού κόμματος D66 και ένας από τους πολιτικούς που συνέταξαν την πρόταση να φορολογηθεί το βασιλικό επίδομα, που απειλεί τον βασιλιά  Βίλεμ-Αλεξάντερ των Κάτω Χωρών με απώλεια  σχεδόν του μισού μισθού του.

Ο βασιλιάς, καθώς και η βασίλισσα Μαξίμα, η πριγκίπισσα Αμαλία και η πρώην βασίλισσα, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρους για το ετήσιο επίδομα που λαμβάνουν για τα καθήκοντά τους, δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί στο ολλανδικό σύνταγμα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μετά την πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο μια συμμαχία κομμάτων.

Ο βασιλιάς, ο οποίος πληρώνει ήδη φόρους για την ιδιωτική του περιουσία, λαμβάνει σήμερα 1,1 εκατ. ευρώ (1,2 εκατ. δολάρια) ετησίως για την άσκηση των βασιλικών του καθηκόντων.

Η αλλαγή του νόμου θα τον υποχρεώσει να πληρώνει φορολογικό συντελεστή 49,5%, το υψηλότερο κλιμάκιο στο ολλανδικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος.

Η βασίλισσα Μάξιμα λαμβάνει σήμερα 400.000 ευρώ και η πριγκίπισσα Βεατρίκη 300.000 ευρώ.

Η πριγκίπισσα Αμαλία, η οποία είναι η πρώτη στη σειρά διαδοχής του θρόνου, έχει το δικαίωμα να λαμβάνει 300.000 ευρώ ετησίως, αλλά η ίδια αρνήθηκε τα χρήματα για όσο διάστημα σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, ψυχολογία, δίκαιο και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η πρόταση για τη φορολόγηση του 56χρονου βασιλιά και των άμεσων μελών της οικογένειάς του θα αφορά μόνο το επίδομά του. Οι υπόλοιπες δαπάνες του θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από το ολλανδικό κράτος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ολλανδικού βασιλικού οίκου έχει οριστεί σε 75,1 εκατ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για ταξίδια, προσωπικό υποστήριξης και συντήρηση των ανακτόρων.

Οι εκκλήσεις να φορολογείται ο βασιλιάς με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και οι υπήκοοί του κερδίζουν έδαφος εδώ και αρκετό καιρό.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να περάσει και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Υπήρξαν επίσης προτάσεις για συμβολική φορολόγηση του βασιλιά, η οποία θα περιελάμβανε την εισαγωγή φόρου εισοδήματος με ταυτόχρονη αύξηση του επιδόματος του βασιλιά κατά ένα αντισταθμιστικό ποσό.

Η πρόταση της Πέμπτης δεν περιλαμβάνει αυτή τη διάταξη.

Τα μέλη του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν επί του σχεδίου στις 23 Ιανουαρίου. .Η πρόταση θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου προτού αλλάξει επίσημα το σύνταγμα.

naftemporiki.gr