Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Η επόμενη γενιά πολυηχητικών πυραύλων-Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν

KCNA via REUTERS

Πώς λειτουργούν - Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα

Εν μέσω της εντεινόμενης κούρσας για την επόμενη γενιά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν, η  Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δοκίμασε έναν νέο πολυηχητικό πύραυλο στερεών καυσίμων με ενδιάμεσο βεληνεκές.

Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία και άλλες χώρες αναπτύσσουν επίσης πολυηχητικά όπλα τα τελευταία χρόνια.

Πώς  λειτουργούν

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, συνήθως εκτοξεύουν μια κεφαλή που ταξιδεύει με ταχύτητα, μεγαλύτερη από το πενταπλάσιο της ταχύτητας του ήχου (Mach 5), ή περίπου 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Παρά την ονομασία τους, οι αναλυτές λένε ότι εκτός από την μεγάλη ταχύτητά τους βασικό χαρακτηριστικό  τους είναι ευελιξία, καθώς κατά την επιστροφή τους από την ανώτερη ατμόσφαιρα πετούν σε χαμηλά υψόμετρα ώστε να αποφεύγουν αναχαιτιστικά βλήματα.  

Ποιοι οδηγούν την κούρσα των πολυηχητικών πυραύλων

Η Κίνα το 2021, εκτόξευσε πύραυλο που μετέφερε πολυηχητικό όχημα ολίσθησης, το οποίο πέταξε στο διάστημα, κάνοντας κύκλο γύρω από την υδρόγειο, προτού κατέβει προς το στόχο του, τον οποίο ωστόσο έχασε κατά περίπου δύο δεκάδες μίλια.

Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Ρωσία δοκίμασε με επιτυχία έναν πολυηχητικό πύραυλο κρουζ Tsirkon (Zircon), τον οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε ως μέρος μιας νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων. Η Μόσχα δοκίμασε επίσης το όπλο εκτοξεύοντάς το από υποβρύχιο και φρεγάτα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν ένα πολυηχητικό όπλο αερόβιας πρόωσης – που σημαίνει ότι υποστηρίζει αυτόνομα την πτήση μέσα στην ατμόσφαιρα όπως ένας πύραυλος κρουζ – σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχή δοκιμή αυτής της κατηγορίας όπλων από το 2013.

Οι στόχοι της Βόρειας Κορέας για την υπερηχητική τεχνολογία

Σε μια σημαντική συνεδρίαση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος τον Ιανουάριο του 2021, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέδειξε την απόκτηση πολυηχητικών όπλων ως ένα από τα πέντε κύρια βήματα ενός πενταετούς σχεδίου για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, μαζί με την ανάπτυξη ICBM στερεών καυσίμων και ενός πυρηνικού υποβρυχίου.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η χώρα εκτόξευσε τον πρώτο της πολυηχητικό πύραυλο χαρακτηρίζοντάς τον «στρατηγικό όπλο», που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, αν και ορισμένοι Νοτιοκορεάτες αναλυτές χαρακτήρισαν τη δοκιμή αποτυχία.

Τον Ιανουάριο του 2022, αξιωματούχοι της Σεούλ ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν άλλο πολυηχητικό πύραυλο που πετούσε σε σχετικά χαμηλό ύψος με ταχύτητα έως και 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου (12.348 χλμ/ώρα).

Η εκτόξευση της Κυριακής αφορούσε τον πρώτο πολυηχητικό πύραυλο της Πιονγκγιάνγκ που τροφοδοτείται με στερεά καύσιμα, γεγονός που διευκολύνει μια ταχύτερη εκτόξευση με μικρή προετοιμασία.

Κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου ταξιδιού στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κιμ, μεταξύ άλλων όπλων, επιθεώρησε και τους πολυηχητικούς  πυραύλους της Μόσχας.

Γιατί έχει σημασία

Η παγκόσμια προσπάθεια για πολυηχητικά όπλα αποτελεί μέρος μιας κούρσας εξοπλισμών, κατά την οποία μικρότερα ασιατικά έθνη προσπαθούν να αναπτύξουν προηγμένους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ταυτόχρονα με τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις.

«Οι πολυηχητικοί πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσαν να πλήξουν το νησί Γκουάμ, το κοντινότερο προς την Βόρεια Κορέα αμερικανικό έδαφος, που φιλοξενεί στο έδαφός του στρατηγικής σημασίας αεροναυτικές βάσεις, αποφεύγοντας το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Chang Young-keun, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αεροδιαστημικής της Κορέας.

naftemporiki.gr