Skip to main content

Υεμένη: Νέα αμερικανικά πλήγματα από το USS Carney κατά των ανταρτών Χούθι

U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/Handout via REUTERS.

Το καταδρομικό εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα πλήγματα στην Υεμένη, μια ημέρα μετά την πρώτη επιδρομή που αποσκοπούσε στην υποβάθμιση της ικανότητας της ομάδας να παρανοχλεί τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM), καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».

Το χτύπημα, που πραγματοποιήθηκε από το USS Carney νωρίς το Σάββατο, ήταν μια «επακόλουθη ενέργεια» σε έναν στόχο «που σχετίζεται με τα πλήγματα που έγιναν στις 12 Ιανουαρίου και είχαν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται στα πλοία», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός στο Twitter.

Σε αντίθεση με την χθεσινή επιδρομή, στην οποία συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο με την υποστήριξη και άλλων χωρών, η σημερινή επιχείρηση διεξήχθη αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Τα νέα πλήγματα ήταν πολύ μικρότερα σε εμβέλεια από ό,τι αυτά που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο βράδυ, πλήττοντας σχεδόν 30 τοποθεσίες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Νωρίτερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης των μαχητών είχαν μεταδώσει ότι χτυπήθηκε η αεροπορική βάση Al-Dailami στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η τελευταία επίθεση υποδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν θα περιμένει να δει την αντίδραση των Χούθι για να συνεχίσει την δράση της εναντίον τους.