Skip to main content

Ζελένσκι: Τυχόν παύση στις μάχες θα ευνοούσε τη Ρωσία

EPA/RAIGO PAJULA / ESTONIAN PRESIDENTIAL OFFICE/ HANDOUT

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί περιοδεία στα κράτη της Βαλτικής

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε οποιαδήποτε παύση στις μάχες καθώς ο Εσθονός ομόλογός του διαβεβαίωνε για την ακλόνητη στήριξη στο Κίεβο.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξουν παύσεις προς όφελος της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Ταλίν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια περιοδείας στην περιοχή της Βαλτικής. Μίλησε μαζί με τον πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Καρις, ο οποίος είπε ότι ορισμένες χώρες και «ομάδες συμφερόντων» ασκούν πίεση στο Κίεβο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Κρεμλίνο.

Ο Κάρις επανέλαβε τη θέση της Εσθονίας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με τη νίκη της Ουκρανίας. Τα σχόλια ήρθαν καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να παροτρύνουν την Ουκρανία να πιέσει τις ρωσικές δυνάμεις. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να θέσει το θέμα στον Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.

Ο Ζελένσκι ενίσχυσε το μήνυμά του ότι η διακοπή των μαχών θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία να αναπληρώσει στρατεύματα και στρατιωτικά αποθέματα, επιτρέποντάς της να χτυπήσει με μεγαλύτερη δύναμη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί περιοδεία στα κράτη της Βαλτικής του ΝΑΤΟ —Λεττονία, Λιθουανία και Εσθονία— που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg