Skip to main content

Όταν γεύεσαι το φαρμάκι που σερβίρεις σε άλλους: Δυσαρέσκεια σε ρωσικές περιοχές που έμειναν για μέρες χωρίς θέρμανση

REUTERS/Maxim Shemetov

Κύμα ψύχους πλήττει τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα

Προβλήματα στη θέρμανση αντιμετώπισαν κάτοικοι ρωσικής πόλης κοντά στη Μόσχα την ώρα που οι θερμοκρασίες στην περιοχή βρίσκονταν υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά των αρχών που καθυστέρησαν μία εβδομάδα να σχολιάσουν δημόσια το γεγονός.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 21.000 κάτοικοι περίπου 180 πολυώροφων κτιρίων στην πόλη Ποντόλσκ, που βρίσκεται περίπου 30 μίλια νότια του κέντρου της Μόσχας, είχαν διακοπή ρεύματος στα σπίτια τους μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εξειδικευμένων πυρομαχικών Κλίμοβσκ την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η έκρηξη άφησε χωρίς θέρμανση τους κατοίκους της περιοχής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία ο υδράργυρος έδειξε έως -25 βαθμούς Κελσίου την Δευτέρα.

Οι περιφερειακές αρχές της Μόσχας απέδωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείς κοινής ωφέλειας στους ασυνήθιστους παγετούς που έριξαν τη μέση ημερήσια θερμοκρασία έως και -15 βαθμούς κάτω από το κανονικό.

Προβλήματα στη θέρμανση παρατηρήθηκαν επίσης σε κτίρια σε κοντινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Χίμκι, Σολνεχνογκορσκ, Μπαλασίχα και Λιουμπέρτσι. Τα προβλήμετα ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του Telegram «Ostorozhna, Moskva» (Προσοχή στη Μόσχα) δείχνει τους κατοίκους να διαδηλώνουν στην πλατεία της πόλης ζητώντας την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με μια πινακίδα που έγραφε «Παγώνουμε, τιμωρήστε τους υπεύθυνους».  Η γυναίκα που βιντεοσκόπησε τη σκηνή ανέφερε πως η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές. «Μακάρι να είχαν επαναφέρει τη θέρμανση τόσο γρήγορα όσο έστειλαν τους αστυνομικούς», σχολίασε.

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agentstvo εξετάζοντας τον ιστότοπο και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας, Αντρέι Βορόμπιοφ, ανέφερε ότι δεν σχολίασε επίσημα το θέμα πριν από την Κυριακή, όταν έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση. Το δημοσίευμα σημείωσε ότι η τελευταία του δημόσια εμφάνιση το 2023 ήταν στις 29 Δεκεμβρίου, αν και είναι γνωστό ότι επισκέφτηκε την οικογένεια ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Βορόμπιοφ ανέφερε ότι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του εργοστασίου που ευθύνονται για τη διακοπή έχουν εξαφανιστεί και θα υποβάλει καταγγελία στην Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία έχει ανοίξει ποινική υπόθεση για τη μη τήρηση των απαιτήσεων ασφαλείας.

Λίγο μετά τις αναρτήσεις του Βορόμπιοφ, απενεργοποιήθηκαν τα σχόλια στο κανάλι του Telegram καθώς προηγήθηκαν αρκετές εκατοντάδες καταγγελίες για τη θέρμανση, ανέφερε το Agentstvo.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διακρίνεται ο Βορόμπιοφ να συναντά κατοίκους της περιοχής, ανακοινώνοντας ότι θα αποζημιωθούν και δεν θα πληρώσουν λογαριασμούς για την θέρμανση τον Ιανουάριο. Είπε επίσης ότι γίνονται επισκευές για να επανέλθει η θέρμανση «το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, μια αναφορά στο Change.org, η οποία από νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε υπογραφεί από σχεδόν 4.000 άτομα, ζητάει επίσης τιμωρία για τους υπεύθυνους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Ποντόλσκ, Γκριγκόρι Αρταμόνοφ, και των επικεφαλής τοπικών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η είδηση δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από το Κίεβο καθώς, όπως είναι γνωστό, οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο τους χειμερινούς μήνες σημαντικές υποδομές των ουκρανικών πόλεων προκειμένου να αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση τα νοικοκυριά, ευελπιστώντας να καλλιεργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκεια για την συνέχιση του πολέμου.

«Ενώ οι ρωσικές αρχές και οι προπαγανδιστές έφτιαχναν ιστορίες φρίκης για το πάγωμα της Ευρώπης χωρίς ρωσικό αέριο, ξέχασαν εντελώς τους πολίτες τους», έγραψε σε ανάρτησή του την Κυριακή ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Χερατσένκο, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση με την οποία η Μόσχα προσπάθησε πέρυσι να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την στήριξή τους στην Ουκρανία.