Skip to main content

Γαλλία: Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχωρά ο Εμμανουέλ Μακρόν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Διάσκεψη του Παρισιού -EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την κυβέρνησή του

Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αναμένεται να προχωρήσει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απομακρύνοντας και την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο.

Επικρατέστεροι διάδοχοι της Μπορν, φέρονται ο 37χρονος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο 43χρονος πρώην υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Ο Λεκορνί θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Γάλλου προέδρου , ενώ τον εκτιμά ιδιαίτερα και η Μπριζίτ Μακρόν, που τονίζει συχνά τη στάση του στα θέματα της άμυνας.

Ο Ζουλιέν Ντενορμαντί είναι «Μακρονιστής» και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο Υπουργείο Γεωργίας μεταξύ 2020 και 2022.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την κυβέρνησή του. «Το πρόβλημά μας δεν είναι η τεχνογνωσία αλλά το να κάνουμε γνωστή τη πολιτική μας» τόνιζε συχνά. «Ο πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία του για πολιτικό «επανεξοπλισμό» της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά του να λάβει υπόψη τον πολιτικό αγώνα που θα δοθεί κατά τις ευρωεκλογές», λένε στο Μέγαρο των  Ηλυσίων. «Το κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Ο αρχηγός του κράτους θέλει δυνατούς ανθρώπους που είναι γρήγοροι στην μπάλα».