Skip to main content

Ισραήλ: Ήταν πίσω από τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν;

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο αναλυτής του Eurasia Group και ειδικός στο Ιράν Γκρέγκορι Μπρου πιστεύει πως όχι

Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την ιρανική πόλη Κερμάν την Τετάρτη, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, επιδεινώνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι εκρήξεις στο Ιράν σημειώθηκαν κοντά στον τάφο του Κασίμ Σουλεϊμανί, του Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε το 2020 σε επιδρομή των ΗΠΑ. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο για να τιμήσει την επέτειο της δολοφονίας του. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Οι ιρανικές αρχές έκαναν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι φάνηκε να κατηγορεί το Ισραήλ. «Προειδοποιώ το σιωνιστικό καθεστώς, μην αμφιβάλλετε ότι θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για αυτό το έγκλημα και τα εγκλήματα που έχετε διαπράξει», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αντιδρώντας στις κατηγορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Οι εκρήξεις έρχονται σε μια επικίνδυνη φάση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του ενταντίον των μαχητών της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ παράλληλα συγκρούεται και με άλλες μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Είναι εύκολο επομένως το ερώτημα: Βρίσκεται το Ισραήλ πίσω από τις εκρήξεις στο Ιράν;

Παρόλο που υπάρχει τρομερή ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν αυτή τη στιγμή, το εβραϊκό κράτος είναι απίθανο να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, εκτιμάει ο αναλυτής του Eurasia Group και ειδικός στο Ιράν Γκρέγκορι Μπρου.

Εξηγεί μάλιστα την εκτίμησή του, αναφέροντας πως:

  • Πρώτον, η επίθεση δεν ταιριάζει στον τρόπο δράστης που έχουμε δει από το Ισραήλ σε προηγούμενες επιχειρήσεις του στο Ιράν, οι οποίες γενικά βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένους στόχους στρατιωτικής ή στρατηγικής σημασίας.
  • Επίσης, δεδομένου ότι οι εκρήξεις ήταν μια τρομοκρατική επίθεση που είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τις μέγιστες απώλειες αμάχων, φαίνεται πιο πιθανό να ήταν έργο τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, μεταξύ των οποίων ισλαμιστών μαχητών με δεσμούς με το ISIS, που έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες επιθέσεις στο παρελθόν.

Το Ιράν άλλωστε έχει κατηγορήσει σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασάν, γνωστό και ως ISIS-K, για προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του.