Skip to main content

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Νέες κατηγορίες για δωροδοκία και επενδυτική συμφωνία με το Κατάρ

EPA/Al Drago / POOL

Κατηγορείται ότι βοήθησε επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσι να αναζητήσει επενδύσεις από εταιρεία του Κατάρ

Oμοσπονδιακό μεγάλο δικαστήριο κατέθεσε δεύτερο κατηγορητήριο κατά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για δωροδοκία.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο γερουσιαστής βοήθησε επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσι να αναζητήσει επενδύσεις από εταιρεία του Κατάρ με δεσμούς στην ηγεσία του εμιράτου της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρουν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ σύστησε τον επιχειρηματία Φρεντ Ντέιμπις σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ προκειμένου να διαπραγματευτεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε βάρος του Ντέιμπις, ο οποίος δηλώνει αθώος.

Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ έκανε θετικές δηλώσεις για το Κατάρ για να βοηθήσει τον Ντέιμπις να λάβει επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από μια εταιρεία που συνδέεται με τη χώρα.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ντέιμπις αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Μενέντεζ σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιό του.  Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Ντέιμπις έστειλε στον Μενέντεζ, μέσω μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον υπολογιστή του Ντέιμπις με ρολόγια πολυτελείας αξίας από 9.990 έως 23.990 δολάρια, ρωτώντας τον Μενέντεζ «τι θα λέγατε για ένα από αυτά».

Σχολιάζοντας τις νέες κατηγορίες, ο δικηγόρος του Μενέντεζ ανέφερε ότι «μυρίζουν απόγνωση». Υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς συγκέντρωσαν μια σειρά από αβάσιμες υποθέσεις και παράξενες εικασίες που βασίζονται σε συνήθεις, νόμιμες επαφές μεταξύ ενός γερουσιαστή και των ψηφοφόρων του ή ξένων αξιωματούχων. Αυτό το μετατρέπουν σε δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Μενέντεζ δήλωσε αθώος για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό να ενεργήσει ως «μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας» για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης και για την κατηγορία ότι έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει έρευνες των αρχών εναντίον τους.

Η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου.