Skip to main content

Ισραηλινός στρατός: Επίθεση της Χεζμπολάχ κατά εκκλησίας στο βόρειο Ισραήλ

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Avi Roccah)

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε την εκκλησία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άμαχος

Επίθεση κατά εκκλησίας στο Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ, εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν συγκεκριμένα πως αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε απευθείας την εκκλησία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άμαχος. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ναός είναι ελληνοκαθολικός και όχι ελληνορθόδοξος, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός και δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Η επίθεση αυτή δεν συνιστά μόνο μια κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας» τονίζει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο.

Το ψήφισμα 1701, που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες. Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA, σήμερα τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που το Ισραήλ διαμηνύει πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα κι ενώ – παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα – δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα πως δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά αφού η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία».

«Δεν θα σταματήσουμε (…) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τόνισε.