Skip to main content

Χαμάς: 70 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα

REUTERS/Alexander Ermochenko

Μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ αλ Κίντρα, πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σφαγή σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία».

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, πρόκειται για μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι εξετάζονται αυτές οι αναφορές.

Γάζα: Το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο από σήραγγα όπου βρέθηκαν νεκροί 5 όμηροι

Εντείνονται οι συγκρούσεις – Νετανιάχου: Βαρύ το τίμημα, αλλά θα συνεχίσουμε

Εντείνονται οι συγκρούσεις Ισραήλ – Χαμάς στη βόρεια και τη νότια Γάζα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει την Κυριακή ότι η χώρα του πληρώνει βαρύ τίμημα, ωστόσο ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την Κυριακή στις βόρειες και τις νότιες περιοχές της Γάζας, όπου το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί λόγω των μαχών.

«Ο πόλεμος θα είναι μακρύς», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Πληρώνουμε βαρύ τίμημα αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πολεμάμε», είπε, αναφερόμενος στους 153 στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 27 Οκτωβρίου.

Σε μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουν να μάχονται «μέχρι την τελική νίκη» επί της Χαμάς. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του θανάτου 15 στρατιωτών το Σαββατοκύριακο, ο Νετανιάχου είπε ότι «κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολεμιστών μας».

«Δεν έχουμε δει ξανά Χριστούγεννα όπως αυτά»: Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ

Αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Τζιχάντ στο Κάιρο για συνομιλίες

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Τζιχάντ έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες, σε μια ένδειξη ότι η διπλωματία είναι ακόμη ζωντανή. Η άφιξη της αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον εξόριστο ηγέτη της οργάνωσης, Ζιάντ αλ Ναχλάλα, σημειώνεται μετά τις συνομιλίες που είχε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια τις τελευταίες ημέρες.

Η Ισλαμική Τζιχάντ κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα. Τόσο η Χαμάς, όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ, επιμένουν ότι δεν συζητούν για απελευθέρωση ομήρων μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Το Ισραήλ, ωστόσο, δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει μόνο μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες του Καΐρου θα επικεντρωθούν σε «τρόπους για να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στον λαό μας», ανέφερε στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η αντιπροσωπεία θα επαναλάβει την πάγια θέση της οργάνωσης, ότι για την απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει πρώτα να αποφυλακιστούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στο Ισραήλ «αφού επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ πιστεύεται ότι κρατούν ακόμη περισσότερους από 100 ομήρους.

Το Σάββατο, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν σε μεγάλο βαθμό διασφαλίσει τον επιχειρησιακό έλεγχο στη βόρεια Γάζα και θα επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους νοτιότερα.

Ισραήλ: 8.000 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έχουν σκοτώσει περίπου 8.000 Παλαιστίνιους μαχητές στον πόλεμο της Γάζας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Κατά τον ίδιο εκπρόσωπο, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο αριθμός αυτός προκύπτει από στοχευμένους βομβαρδισμούς, από καταμετρήσεις στα πεδία των μαχών, αλλά και από τις ανακρίσεις Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι νεκροί στη Γάζα από τις επιδρομές του Ισραήλ τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουν ξεπεράσει τους 20.000, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: «Πάνω από 200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι σε ένα 24ωρο» στη Γάζα

Νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ανοικτά της Ινδίας

«Δεν έχουμε δει ξανά Χριστούγεννα όπως αυτά»: Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ