Skip to main content

Το ρεπορτάζ της WSJ για τον θάνατο του Πριγκόζιν που εξόργισε το Κρεμλίνο: «Είναι επιστημονική φαντασία»

REUTERS/Anastasia Barashkova

«Πώς το δεξί χέρι του Πούτιν "καθάρισε" τον Πριγκόζιν» τιτλοφορείται το επίμαχο άρθρο

Σφοδρή επίθεση στη Wall Street Journal εξαπέλυσε το Κρεμλίνο, εγκαλώντας την αμερικανική εφημερίδα ότι «δημοσιεύει άρθρα επιστημονικής φαντασίας».

Η κριτική του Κρεμλίνου αφορά ρεπορτάζ της WSJ με τίτλο «Πώς το δεξί χέρι του Πούτιν “καθάρισε” τον Πριγκόζιν». Στο άρθρο η WSJ υποστηρίζει ότι ο θάνατος του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία που ενορχηστρώθηκε από τον Νικολάι Πατρούσεφ.

«Σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, στα τέλη Αυγούστου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, περίμενε στο Embraer Legacy 600 να ολοκληρωθεί ένας έλεγχος ασφαλείας προτού μπορέσει να απογειωθεί. Ο αρχηγός του μισθοφορικού στρατού είχε προορισμό το σπίτι του, στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με άλλους εννέα στο αεροσκάφος. Με την καθυστέρηση, κανείς μέσα στην καμπίνα δεν παρατήρησε τον μικρό εκρηκτικό μηχανισμό να γλιστράει κάτω από το φτερό.

Όταν το τζετ τελικά έφυγε, σκαρφάλωσε για περίπου 30 λεπτά στα 28.000 πόδια, προτού το φτερό σπάσει, στέλνοντας το αεροσκάφος στο έδαφος. Και οι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν,συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, ιδρυτή της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner. Η δολοφονία του πολέμαρχου σχεδιάστηκε σε διάστημα δύο μηνών και εγκρίθηκε από τον παλαιότερο σύμμαχο και έμπιστο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν πρώην κατάσκοπο ονόματι Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και έναν πρώην αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ρόλος του Πατρούσεφ ως εκγκεφάλου του σχεδίου δολοφονίας του Πριγκόζιν δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Πριγκόζιν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ της η WSJ.