Skip to main content

Πώς τα φθηνά «πειραγμένα» drones της Χαμάς «λύγισαν» την τεχνολογία του Ισραήλ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η σημασία τους στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου- Η χρήση τους αποκάλυψε κενά στην άμυνα της χώρας

Στις 7 Οκτωβρίου, κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ένας στόλος από drones, κατέκλυσε τον ουρανό περνώντας τον φράχτη που έχει στηθεί στα σύνορα.

Ο φράχτης αξίας 1 δισ. δολαρίων. δεν μπόρεσε να «αμυνθεί» έναντι των drones που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην τιμή των 6.500 δολαρίων.

Για την ακρίβεια, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ διέθετε τουλάχιστον ένα σύστημα στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των drones, το οποίο όμως δεν ήταν ακόμη λειτουργικό.

Τα τελικά στάδια των δοκιμών προγραμματίστηκαν λίγες ημέρες μετά την επίθεση, σύμφωνα με την Sentrycs, η οποία το έχει αναπτύξει. Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να ελέγξει τα drones από αρκετά χιλιόμετρα μακριά, επαναδρομολογώντας τα μακριά από τους στόχους τους. Προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, κατά μήκος των συνόρων και κοντά σε στρατηγικά μέσα.

Ο ρόλος των drones στην σφαγή

Τα drones της Χαμάς θεωρήθηκαν κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της σφαγής της τρομοκρατικής οργάνωσης εκείνη την ημέρα, κι αυτό γιατί είχαν «πειραχτεί» έτσι ώστε να φέρουν εκρηκτικά, βάζοντας στο στόχαστρο κάμερες, συστήματα επικοινωνιών και τηλεκατευθυνόμενα όπλα. «Τύφλωσαν» τις γραμμές άμυνας του Ισραήλ και περιόρισαν τα αντανακλαστικά και την αντίδραση των δυνάμεών του.

Αντίστοιχη χρήση βρίσκουν και κατά τις συγκρούσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στην διάρκεια του πολέμου από τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, εικονίζουν drones να εκτοξεύουν χειροβομβίδες στα ισραηλινά στρατεύματα και να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολεμικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Έχουμε άλλωστε δει ευρεία χρήση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, και από τις δύο πλευρές. Ειδικά στην πρώτη φάση του πολέμου, το Κίεβο τα χρησιμοποίησε με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, όπως αυτόν που βλέπουμε από τη Χαμάς.

Η Χαμάς ανέπτυξε τις τακτικές της για την χρήση των drones με το Ιράν, που την στηρίζει και την χρηματοδοτεί, και τον Μοχάμεντ Ζαουάρι, έναν Τυνήσιο μηχανικό που ηγήθηκε της προσπάθειας της ομάδας να αναπτύξει UAV.  Δολοφονήθηκε το 2016 σε μια επίθεση για την οποία κατηγορούνται οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Προς τιμήν του μάλιστα ονομάστηκε ένα μοντέλο των drones που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις.

Κάποια από τα drones της Χαμάς μοιάζουν με αυτά της κινέζικης παραγωγού DJI, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό. Αυτός ο τύπος μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφερε τα εκρηκτικά στην διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Πώς τα χρησιμοποιεί το Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ισραήλ, μια χώρα με ένα από τους πιο καλά εξοπλισμένους στρατούς, φυσικά και διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτό τον στόλο των UAV για επιτήρηση και βομβαρδισμό στόχων. Χρησιμοποιούν επίσης όλο και περισσότερο τα drones στις πολεμικές τους επιχειρήσεις στη Γάζα για να εντοπίσουν κτίρια και να εξουδετερώσουν εκρηκτικά προτού στείλουν στρατεύματα στο σημείο.

Παράλληλα, έχει αναβαθμίσει το σύστημα αεράμυνάς του Iron Dome, το οποίο χρησιμοποιεί αναχαιτιστές για την προστασία από εισερχόμενους πυραύλους μικρής εμβέλειας, ώστε να μπορεί να εντοπίσει μεγάλα UAV, αν και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χαμάς εξακολουθούν να καταφέρνουν να του ξεγλιστρούν.

Επιπλέον, δοκιμάζει ένα σύστημα με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει μικρότερους και μικρού βεληνεκούς πυραύλους, αν και δεν θα είναι έτοιμο άμεσα.

Προηγμένη τεχνολογία vs εφευρετικότητα

Βέβαια, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός πως τα φθηνά drones που χρησιμοποίησε η Χαμάς κατάφεραν να πλήξουν μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά δυνάμεις του κόσμου, εκθέτοντας τα «κενά» στην περίφημη άμυνα του Ισραήλ. Και αυτό με περιορισμένο budget.

Πέρα από τις αδυναμίες στην άμυνα του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς επιτείνει επίσης τις ανησυχίες ότι μη κρατικοί παράγοντες μπορούν να αναπτύξουν θανατηφόρα όπλα με τεχνολογίες διττής χρήσης, των οποίων οι πωλήσεις δεν μπορούν να παρακολουθηθούν.

Μπορεί οι στρατοί να ξοδεύουν τεράστια ποσά σε επενδύσεις στην εξελιγμένη τεχνολογία, όμως ο απλός εξοπλισμός μπορεί να επιτρέψει στους περιθωριακούς παίκτες να συντονίσουν καταστροφικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από Bloomberg