Skip to main content

Χάκερ διέκοψαν τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων στο Ιράν

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Εκτός λειτουργίας το 70% περίπου των πρατηρίων καυσίμων της χώρας

Μια ομάδα χάκερ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ, ανέλαβε την ευθύνη για κυβερνο-επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων σε όλο το Ιράν.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας το 70% περίπου των πρατηρίων καυσίμων της χώρας. «Τουλάχιστον το 30% των πρατηρίων λειτουργεί, ενώ τα υπόλοιπα επιλύουν σταδιακά τη διακοπή των υπηρεσιών», δήλωσε ο Τζαβάντ Οουτζί.

Οι διακοπές στη λειτουργία των πρατηρίων ξεκίνησαν νωρίς το πρωί σήμερα και  είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην Τεχεράνη, αναγκάζοντας πολλά βενζινάδικα να λειτουργούν χειροκίνητα, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η ομάδα «Predatory Sparrow» ήταν πίσω από την επίθεση, κάτι που φέρεται να επιβεβαίωσε η ίδια η οργάνωση. «Αυτή η κυβερνο-επίθεση πραγματοποιήθηκε με ελεγχόμενο τρόπο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η Predatory Sparrow σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη πρόσθεσαν επίσης ότι η Predatory Sparrow είχε στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για κυβερνο-επιθέσεις σε ιρανικά βενζινάδικα, σιδηροδρομικά δίκτυα και εργοστάσια χάλυβα.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει πάντως άμεσο σχόλιο για την κυβερνο-επίθεση στο Ιράν, αλλά την είδηση μεταδίδουν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το 2021, όταν μια μεγάλη κυβερνο-επίθεση διέκοψε την πώληση καυσίμων στο Ιράν, προκαλώντας μεγάλες ουρές σε πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Το Ιράν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

Ο Ρέζα Ναβάρ, εκπρόσωπος της Ένωσης Πρατηρίων Καυσίμων του Ιράν, δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι για τη διαταραχή ευθύνεται ένα πρόβλημα λογισμικού. «Ένα πρόβλημα λογισμικού στο σύστημα καυσίμων έχει επιβεβαιωθεί σε ορισμένα πρατήρια σε όλη τη χώρα και οι ειδικοί επί του παρόντος επιλύουν το πρόβλημα», τόνισδε.

Ο Ρέζα Ναβάρ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, αλλά κάλεσε τους αυτοκινητιστές να μην πηγαίνουν στα βενζινάδικα.

Ο υπουργός Πετρελαίου είπε προηγουμένως στην κρατική τηλεόραση ότι η διαταραχή δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με σχέδια για αύξηση των τιμών των καυσίμων, μια πολιτική που είχε πυροδοτήσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες το 2019 και οδήγησε σε βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από τις αρχές.