Skip to main content

Ισραήλ: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

COGAT via X/Handout via REUTERS

Μέχρι τώρα η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας γινόταν αποκλειστικά μέσω του περάσματος της Ράφα

Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας Κερέμ Σαλόμ άνοιξε την Κυριακή για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Την ανακοίνωση έκανε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σημείο διέλευσης είχε κλείσει για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μετά την επίθεση των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το σημείο θα  εξυπηρετεί την διέλευση μόνο 100 φορτηγών την ημέρα, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ.

Μέχρι τώρα η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας γινόταν αποκλειστικά μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Κερέμ Σαλόμ βρίσκεται στα σύνορα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γάζας και είναι ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης εμπορευμάτων μέσα και έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα, επιτρέποντας πολύ ταχύτερη διέλευση συγκριτικά με τη Ράφα.

Το Ισραήλ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ξανανοίξει το σημείο διέλευσης για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ πραγματοποίησε νέα πλήγματα στη Γάζα την Κυριακή, ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την Χαμάς.

Η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν «κατά λάθος» τρεις ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας επειδή τους αναγνώρισαν ως «απειλή» και των λεπτομειών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.