Skip to main content

Σπόντες Α. Κόστα στη Σύνοδο Κορυφής: «Κάποιες χώρες άλλαξαν όνομα για να μπουν στην ΕΕ, εμείς περιμέναμε 9 χρόνια»

REUTERS/Johanna Geron

Η δήλωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού για τη διεύρυνση της ΕΕ

Οι ηγέτες των κρατών-μελών προσέρχονται για τη Σύνοδο της ΕΕ, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, κατά την άφιξή του, να λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει τον λόγο της απέναντι στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Σημείωσε μάλιστα πως η διαδικασία για την Πορτογαλία κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ, 9 χρόνια και ότι κάποιες χώρες άλλαξαν μέχρι και το όνομά τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες από την ΕΕ μεταρρυθμίσεις.

«Η διαδικασία ένταξης της Πορτογαλίας διήρκεσε εννέα χρόνια – και για εμάς, αυτή ήταν μια αιωνιότητα», είπε. «Ορισμένες από αυτές τις χώρες περίμεναν σχεδόν 20 χρόνια για να μπουν στην ΕΕ: Ανέλαβαν τεράστιες μεταρρυθμίσεις, μια από αυτές άλλαξε ακόμη και το όνομά της… Θα ήταν τεράστιο γεωπολιτικό λάθος να απορρίψουμε αυτές και την Ουκρανία».

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Κόστα είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δημιουργήσει προσδοκίες και είχαν δώσει υποσχέσεις που τώρα δεν μπορούν να ανατραπούν. Ο Πορτογάλος ηγέτης επέμεινε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. υποψήφια για ένταξη από το 2005) και της Ουκρανίας, δεδομένης της αντικειμενικής —και ευνοϊκής— θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα με τη συνολική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Ε.Ε.: Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν, Μακρόν, Σολτς με Όρμπαν μετά το «όχι» του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Ουκρανία