Skip to main content

Ρωσία: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου με «ραδιενεργό φορτίο»

EPA/VALDA KALNINA

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν τριπλασιαστεί τα τεχνικά ζητήματα στην αεροπορία

Αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μόσχα προς το Χαντί-Μανσίσκ, πόλη στην κεντρική Ρωσία, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησής του του λόγω μηχανικής βλάβης ενώ μετέφερε «ραδιενεργό φορτίο», σύμφωνα με ρωσικές πηγές που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ραντάρ, το Boeing 737 της UTair ξεκίνησε από το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Δευτέρας και επρόκειτο να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 10 π.μ., αλλά μετά από 40 λεπτά στον αέρα επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Μόσχας έχοντας κάνει κύκλους νότια της πόλης αρκετές φορές.

Το SHOT, ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram, ανέφερε την ίδια μέρα ότι το αεροπλάνο μετέφερε 104 άτομα και 19 κιλά μιας «ραδιενεργής ουσίας». Απέδωσε την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου στη «δυσλειτουργία του συστήματος προσγείωσης», σημειώνοντας ότι «το επικίνδυνο φορτίο στο αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές».

Ένα άλλο κανάλι Telegram που πιστεύεται ότι συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, το Baza, ανέφερε επίσης ότι η πτήση μετέφερε 19 κιλά «ραδιενεργό φορτίο» και 104 επιβάτες, αλλά ισχυρίστηκε ότι η πτήση κατευθυνόταν προς τη Μόσχα όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα.

Όσον αφορά το φορτίο, το ρωσικό 86.RU ανέφερε, επικαλούμενο την αεροπορική εταιρεία, ότι το αεροπλάνο μετέφερε υλικό που προοριζόταν για ογκολογικό νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Μεταφορών των Ουραλίων επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας ότι η προσγείωση «ολοκληρώθηκε με ασφάλεια». Ωστόσο, έκανε λόγο για 66 επιβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεχνικά προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές έχουν τριπλασιαστεί στη Ρωσία μέσα σε ένα χρόνο καθώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει έλλειψη ανταλλακτικών για μηχανήματα σε μια σειρά βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Newsweek, μέχρι στιγμής το 2023 υπήρξαν 180 περιστατικά που αφορούσαν εμπορικά αεροσκάφη που προχώρησαν σε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ το 2022 καταγράφηκαν μόλις 61.

Μόνο από τον Σεπτέμβριο έως τις 8 Δεκεμβρίου φέτος σημειώθηκαν 60 περιστατικά όπου αναφέρθηκαν πυρκαγιές κινητήρα, δυσλειτουργίες ή άλλα τεχνικά ζητήματα, που ανάγκασαν τα αεροπλάνα να μην ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα δρομολόγια.