Skip to main content

Πολωνία: Και επίσημα πρωθυπουργός ο Ντόναλντ Τουσκ

REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Η Βουλή απέρριψε νωρίτερα την πρόταση για μια νέα κυβέρνηση από τους εθνικιστές λαϊκιστές

Το πολωνικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του συνασπισμού των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ως πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Το Κοινοβούλιο απέρριψε νωρίτερα τη Δευτέρα την πρόταση για μια νέα κυβέρνηση από τους εθνικιστές λαϊκιστές υπό τον πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι που βρίσκονται στην εξουσία από το 2015.

Έτσι, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης από το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, η Πολωνία αλλάζει κεφάλαιο προς μια νέα, φιλοευρωπαϊκή σελίδα.

Τον κ. Τουσκ συνεχάρη με ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τουσκ! Η εμπειρία σου και η ισχυρή δέσμευσή σου στις ευρωπαϊκές μας αξίες θα είναι πολύτιμες για τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, προς όφελος του πολωνικού λαού.

Πολωνία: Ο Τουσκ έτοιμος να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

Η συλλογική οργή εναντίον του κυβερνώντος PiS έφερε ρεκόρ συμμετοχής (73%) στις κάλπες στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με τους δεξιούς λαϊκιστές να κατηγορούνται ότι είχαν από καιρό διαβρώσει τη δημοκρατία της χώρας και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ στόχευαν την LGBT κοινότητα της Πολωνίας.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την επερχόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιες. Επιπλέον, οι λαϊκιστές εθνικιστές θα παραμείνουν ισχυρή αντιπολίτευση και θα συνεχίσουν να ελέγχουν αρκετούς κρατικούς θεσμούς.

Σημειωτέον ο Ντούντα μπορεί να μείνει πρόεδρος για ακόμη 2 έτη και έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στους νόμους που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο, ως στενός σύμμαχος του PiS.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro