Skip to main content

Λίβανος: Νεκρός δήμαρχος από ισραηλινό πλήγμα

Καπνός διακρίνεται σε περιοχή του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. REUTERS/Alaa Al-Marjani

Τι μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου

Τη ζωή του από ισραηλινό πλήγμα έχασε ο δήμαρχος της κοινότητας Ταϊμπέχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (ANI).

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο Χουσέιν Μανσούρ έχασε τη ζωή του όταν «ο ισραηλινός εχθρός έβαλε στο στόχαστρο» το χωριό, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones από τον νότιο Λίβανο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Δύο στρατιώτες του ισραηλινού στρατού τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι στρατιώτες υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα κατέρριψε επίσης δύο «ύποπτους εναέριους στόχους που προέρχονταν από τον Λίβανο», πρόσθεσε ο στρατός.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανέφερε από την πλευρά της ότι χρησιμοποίησε «μαχητικά drones» κατά «ενός κέντρου διοίκησης» του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η επίθεσή της προκάλεσε πολλά θύματα.

Ανώτερο πολιτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο σηματοδοτούν μια «νέα κλιμάκωση» στην οποία η λιβανέζικη οργάνωση απαντά με νέους τύπους επιθέσεων.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ μετατράπηκαν σε θέατρο ανταλλαγών πυρών, ολοένα πιο συχνών και συνεχόμενων, κυρίως μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η Χεζμπολάχ «κάνει το λάθος» να ξεκινήσει πλήρη πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, «τότε θα μετατρέψει μόνη της τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς».

Με πληροφορίες από ΑΜΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters