Skip to main content

Η Βόρεια Κορέα, η Σουηδία και η μεγαλύτερη κλοπή αυτοκινήτων στην ιστορία

Φωτ. Χ/ @SwedenDPRK

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποπληρώσει τη Σουηδία για τα 1.000 Volvo που παρέλαβε τη δεκαετία του 1970

Έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη κλοπή αυτοκινήτων στην ιστορία. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η Βόρεια Κορέα παρήγγειλε 1.000 οχήματα από τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

Με τη σουηδική κυβέρνηση να είναι εγγυήτρια της συμφωνίας, η Βόρεια Κορέα παρέλαβε εκείνη την εποχή τα οχήματα Volvo 144. Η συμφωνία, το ύψος της οποίας ανερχόταν σε περίπου 70 εκατ. δολάρια, προέβλεπε επίσης την παράδοση ορισμένων βαρέων μηχανημάτων εξόρυξης, ενώ το 1975, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα που ίδρυσε πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα.

Ως εγγυήτρια, η σουηδική κυβέρνηση αποπλήρωσε τη Volvo για τα οχήματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, η Πιονγκγιάνκ δεν έχει καταβάλει ούτε ένα δολάριο στη Στοκχόλμη.

https://twitter.com/timecaptales/status/1733706446871654541

Η Σουηδία και η Volvo δεν περίμεναν ότι η Βόρεια Κορέα θα αθετούσε τις δεσμεύσεις της. Η Πιονγκγιάνγκ, από την πλευρά της, φαίνεται ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να πληρώσει για τα οχήματα, παρά της οχλήσεις της πρεσβείας της Σουηδίας, η οποία υπενθυμίζει δύο φορές τον χρόνο ότι η οφειλή δεν έχει εξοφληθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, το χρέος σήμερα υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια – και συνεχίζει να αυξάνεται, όσο δεν αποπληρώνεται.