Skip to main content

Ισραήλ: Με βλήματα λευκού φωσφόρου made in USA, η «μαύρη νύχτα» σε χωριό του Λιβάνου

REUTERS/Evelyn Hockstein

Οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα βλήματα πυροβολικού M150, τα οποία παράγουν προκάλυψη καπνού,

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια μιας επίθεσης στο νότιο Λίβανο, τον Οκτώβριο, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα άμαχοι, γεγονός που σύμφωνα με μια ομάδα δικαιωμάτων θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου

Δημοσιογράφος της Washington Post ανακάλυψε υπολείμματα τριών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών που εκτοξεύθηκαν στην Ντέιρα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τα οποία αποτέφρωσαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, όπως δήλωσαν οι κάτοικοι.

Τα βλήματα, περιέχουν λευκό φώσφορο που φλέγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούν καπνό, οποίος καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο λευκός φώσφορος αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο και καίει σε θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι χημικές ουσίες που παραμένουν στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα εσωτερικά όργανα, μερικές φορές θανατηφόρες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους εννέα τραυματίες της επίθεσης του Ισραήλ , τουλάχιστον τρεις νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας για μέρες.

Τα στοιχεία

Οι κωδικοί παραγωγής παρτίδων που βρέθηκαν στα βλήματα ταιριάζουν με την ονοματολογία που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για την κατηγοριοποίηση των πυρομαχικών εγχώριας παραγωγής, οι οποίοι δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν από αποθήκες πυρομαχικών στη Λουιζιάνα και το Αρκάνσας το 1989 και το 1992. Το ανοιχτό πράσινο χρώμα και άλλες σημάνσεις -όπως η ένδειξη “WP” τυπωμένη σε ένα από τα υπολείμματα- συνάδουν με σφαίρες λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στον τομέα των όπλων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για ώρες, δήλωσαν οι κάτοικοι, που ονόμασαν την επίθεση «μαύρη νύχτα» εγκλωβίζοντάς τους στα σπίτια τους μέχρι να μπορέσουν να διαφύγουν γύρω στις 7 π.μ. το επόμενο πρωί. Επέστρεψαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας παύσης των μαχών και έφυγαν ξανά όταν αυτές συνεχίστηκαν.

Ο Uday Abu Sari, ένας 29χρονος αγρότης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι παγιδεύτηκε στο σπίτι του για πέντε ώρες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα για μέρες μετά την επίθεση. “Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας είπαν να καλύψουμε το πρόσωπό μας με βρεγμένο πανί,  κάτι που βοήθησε λίγο. Δεν μπορούσα να δω ούτε το το δάχτυλό μου από τον καπνό”, είπε. “Όλο το χωριό έγινε λευκό”.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν επαληθευτεί από τη Διεθνή Αμνηστία και εξετάστηκαν από την The Post δείχνουν τις χαρακτηριστικές κορδέλες καπνού λευκού φωσφόρου να πέφτουν πάνω από την Ντέιρα στις 16 Οκτωβρίου.

Δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να τις ρίξουν τη νύχτα

Δεν είναι σαφές γιατί ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τις βολές τη νύχτα, καθώς ο καπνός δεν είχε μεγάλη πρακτική χρησιμότητα στο σκοτάδι ενώ δεν υπήρχαν ισραηλινοί στρατιώτες στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων για να καλυφθούν με προπετάσματα καπνού.

Οι κάτοικοι εικάζουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν να τους εκτοπίσει από το χωριό και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν  ότι τα βλήματα λευκού φωσφόρου που εκτοξεύει το Ισραήλ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού και όχι για τη στοχοποίηση ή την πρόκληση πυρκαγιών. Είπε επίσης ότι η χρήση του όπλου “συμμορφώνεται και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου”.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα βλήματα πυροβολικού M150, τα οποία παράγουν προκάλυψη καπνού χωρίς τη χρήση λευκού φωσφόρου.

naftemporiki.gr