Skip to main content

Τέξας: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε απόφαση που επέτρεπε επείγουσα άμβλωση

Την Πέμπτη το περιφερειακό δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της γυναίκας που ζήτησε να προβεί σε άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας εμπόδισε προσωρινά μια έγκυο γυναίκα να προβεί σε επείγουσα άμβλωση την Παρασκευή, λίγο αφότου ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας ζήτησε τον αποκλεισμό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η νομική μάχη είναι μια σημαντική δοκιμασία από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το πανεθνικό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση πέρυσι, επιτρέποντας σε πολιτείες όπως το Τέξας να περάσουν σχεδόν πλήρεις απαγορεύσεις.

Το δικαστήριο του Τέξας ανέστειλε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που επέτρεπε την επείγουσα άμβλωση, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Τέξας Κεν Πάξτον νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ουσία, το Δικαστήριο αναστέλλει διοικητικά την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της 7ης Δεκεμβρίου 2023», ανέφερε η απόφαση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή.

Η γυναίκα, η Κέιτ Κοξ, 31 ετών, από την περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, ζήτησε δικαστική άδεια για την άμβλωση επειδή το έμβρυό της διαγνώστηκε στις 27 Νοεμβρίου με τρισωμία 18, μια γενετική ανωμαλία που συνήθως οδηγεί σε αποβολή, θνησιγένεια ή θάνατο αμέσως μετά τη γέννηση.

Η Cox, η οποία είναι περίπου 20 εβδομάδων έγκυος, δήλωσε στην αγωγή της ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί στην τρίτη καισαρική τομή της αν συνεχίσει την εγκυμοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποκτήσει περισσότερα παιδιά, κάτι που, όπως είπε, επιθυμούν η ίδια και ο σύζυγός της.

Η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου Maya Guerra Gamble τάχθηκε υπέρ της Cox την Πέμπτη, εκδίδοντας μια διαταγή που ισχύει μόνο για την Cox και δεν επεκτείνει την πρόσβαση στην άμβλωση ευρύτερα.