Skip to main content

Διάσημοι Αμερικανοί νόμιζαν ότι έκαναν βίντεο υποστήριξης χρήστη ουσιών, αλλά συμμετείχαν στη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η Microsoft διαπίστωσε ότι διασημότητες εξαπατήθηκαν για να κάνουν βίντεο που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στον Ουκρανό πρόεδρο

Την εξαπάτηση τουλάχιστον επτά διασημοτήτων της Δύσης, που συμμετείχαν σε ρωσικά πρότζεκτ για την προώθηση πληροφοριών κατά της Ουκρανίας, αποκάλυψε νέα έρευνα ασφαλείας της Microsoft, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την Microsoft, από τις διασημότητες, μεταξύ των οποίων ο Eλάιτζα Γουντ και η Πρισίλα Πρίσλεϋ, φαίνεται να ζητήθηκε να ενθαρρύνουν κάποιον που παλεύει με την κατάχρηση ουσιών, μέσω μιας εφαρμογής στο Cameo (που σε κάποιους αναφέρθηκε ως Βλαντίμιρ).

Στην πραγματικότητα όμως μέσω των λεγόμενών τους οι διασημότητες φαινόταν να επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετώπιζε προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ψευδείς ισχυρισμούς που έχει υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν η Ρωσία.

Πάντως η Μόσχα αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Από τα πρώτα βίντεο που εντόπισε η Microsoft ήταν του Eλάιτζα Γουντ. Το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, αλλά έκτοτε οι ερευνητές της Microsoft εντόπισαν άλλα έξι παρόμοια βίντεο διασημοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο,

Άλλες διασημότητες που εξαπατήθηκαν είναι ο ηθοποιός του «Breaking Bad», Ντιν Νόρις, ο Τζον Κ. ΜακΓκίνλεϊ του «Scrubs» και Κέιτ Φλάννερυ του «The Office», ανέφερε η εταιρεία.

Η τακτική είναι η πιο πρόσφατη που εφάρμοσαν τα ρωσικά τρολ, που είναι ιδιαίτερα δραστήρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και αντανακλά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει τις αντιλήψεις για τον πόλεμο, σχολίασε η WSJ, σημειώνοντας ότι η εκμετάλλευση απρόσεκτων διάσημων Αμερικανών για την εγγραφή πραγματικών βίντεο είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα αυτού του είδους.

«Οι Ρώσοι που ασχολούνται με θέματα κυβερνοασφάλειας έχουν επιδείξει προσαρμοστικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, δοκιμάζοντας νέους τρόπους για να κερδίσουν πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και να εξουδετερώσουν τις πηγές εσωτερικής και εξωτερικής υποστήριξης του Κιέβου», ανέφερε η Microsoft στην έκθεσή της που συνοψίζει την τελευταία στοιχεία της έρευνας στον κυβερνοχώρο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.