Skip to main content

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα

Avi Ohayon/GPO/Handout via REUTERS

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, «κάνει το λάθος» να ξεκινήσει πλήρη πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, «τότε θα μετατρέψει μόνη της τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς».

Οι δηλώσεις αυτές του Νετανιάχου έγιναν στη διάρκεια αξιολόγησης της κατάστασης στη Βόρεια Διοίκηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας Γιόαν Γκάλαντ και ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Ερζί Χαλέβι.

Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν με εφέδρους του στρατού, με τον Νετανιάχου να απαινεί το «τεράστιο πνεύμα προθυμίας τους να πολεμήσουν, να ολοκληρώσουν το έργο, να αποκαταστήσουν την ασφάλεια. Όχι μόνο στο νότο, αλλά και στο βορρά».

Υπενθυμίζεται ότι από την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ που της κήρυξε ως αντίδραση τον πόλεμο και έκτοτε σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους έχει μετατραπεί σε θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών, κυρίως με τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αλλά και με μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι παρούσες στη λιβανέζικη επικράτεια, εγείροντας φόβους πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα.