Skip to main content

Ο Σι ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «εξαλείψουν παρεμβάσεις τρίτων»

Πηγή: Χ- Ursula von der Leyen

Ο Κινέζος πρόεδρος «έδειξε» τις ΗΠΑ - Τι προβληματίζει τους Ευρωπαίους

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν τη συνεργασία, την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζουν το Πεκίνο να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες του.

«Κίνα και Ε.Ε. θα πρέπει να είναι εταίροι σε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ενισχύοντας συνεχώς την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και επιδιώκοντας στρατηγικές συναινέσεις» τόνισε, υποδεχόμενος την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Πεκίνο.

Ζήτησε επίσης οι δύο πλευρές να «εξαλείψουν κάθε είδους παρεμβάσεις τρίτων», όπως μετέδωσε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας. Το σχόλιο αυτό δείχνει εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να δέσουν στο άρμα τους ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ολλανδία για να σταματήσουν την Κίνα από το να αποκτήσει υψηλής τεχνολογίας ημιαγωγούς.

Η Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συζήτησή της με τον Σι «καλή και ειλικρινή» σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter). Συζήτησαν τις «κυριότερες προκλήσεις σε έναν κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές τριβές», είπε, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους και συμφώνησαν σε ένα κοινό ενδιαφέρον για «ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποιούν την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής με την Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια. Το μπλοκ θέλει απτή πρόοδο σε μακροχρόνια ζητήματα που κυμαίνονται από τις ροές δεδομένων έως την πρόσβαση στην αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν επίσης περισσότερη προσπάθεια για την καταστολή της ικανότητας της Μόσχας να παρακάμψει τις κυρώσεις, καθώς η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η κύρια οδός της Ρωσίας για να εξασφαλίσει απαγορευμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ωστόσο, το μπλοκ παραμένει ρεαλιστικό για τα αποτελέσματα.

«Βαθιά ζητήματα» στέκονται εμπόδιο στις καλές σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών, δήλωσε στο Bloomberg TV ο Γενς Έσκελουντ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. Ανέφερε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το εμπορικό έλλειμμα και την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που εξάγεται στην Ευρώπη.

«Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τα πράγματα πάνε στραβά μεταξύ των δύο πλευρών», είπε, προσθέτοντας ότι μια συνεργασία με την Κίνα πρέπει να δημιουργήσει «ίση ή σχεδόν ίση αξία» και για τα δύο μέρη.

Τι προβληματίζει τους Ευρωπαίους

Η ΕΕ ανησυχεί ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πιέσει η Κίνα για ακόμη περισσότερες εξαγωγές, απειλώντας κρίσιμες βιομηχανίες στην Ευρώπη και τους εργαζομένους τους.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε σε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η Ένωση είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη στρατηγική της προσέγγιση που βλέπει το Πεκίνο ταυτόχρονα ως εταίρο και ανταγωνιστή.