Skip to main content

Κέβιν Μακάρθι: Αποχωρεί από το Κογκρέσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

REUTERS/Jonathan Ernst

Είχε προηγηθεί, προ δύο μηνών, η πρωτοφανής αποπομπή του από πρόεδρος της Βουλής

Την παραίτησή του από μέλος του Κογκρέσου και την αποχώρησή του στο τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Είχε προηγηθεί, προ δύο μηνών, η πρωτοφανής αποπομπή του από πρόεδρος της Βουλής, καθώς έπεσε θύμα των εσωκομματικών συγκρούσεων των Ρεπουμπλικανών.

Η θητεία του διήρκεσε μόνο 269 ημέρες και ήταν η τρίτη πιο σύντομη στην αμερικανική ιστορία. Οι μόνοι πρόεδροι του σώματος που παρέμειναν στο αξίωμα για λιγότερο χρόνο ήταν ο Τέοντορ Πομερόι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος την τελευταία του ημέρα στην εξουσία το 1869, και ο Μάικλ Κερ, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν στην εξουσία το 1876 μετά από 258 ημέρες.

Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, μέσω του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ο κ. Μακάρθι ανέφερε ότι δεν μετανιώνει για τη θητεία του.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη Βουλή στος τέλος αυτού του έτους για να υπηρετήσω την Αμερική με νέους τρόπους», έγραψε ο 58χρονος Μακάρθι.

«Ανεξάρτητα από τις πιθανότητες ή το προσωπικό κόστος, κάναμε το σωστό. Αυτό μπορεί να φαίνεται εκτός μόδας στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες, αλλά η απόδοση αποτελεσμάτων για τον αμερικανικό λαό εξακολουθεί να γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε.

Η αποχώρηση του κ. Μακάρθι, που βοήθησε τους Ρεπουμπλικάνους να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις ελπίδες του κόμματος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το επόμενο έτος.