Skip to main content

Ρωσία: Δεν ήθελαν να πολεμήσουν και τους έδεσαν σε δέντρο μέχρι να… αλλάξουν γνώμη

REUTERS/Annegret Hilse

Το περιστατικό πήρε δημοσιότητα και ζητήθηκε από τους καταγγέλοντες να ανασκευάσουν

Δεμένοι σε ένα δέντρο παράμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας Ρώσοι στρατιώτες επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα Movement of Conscientious Objectors (Κίνηση Αντιρρησιών Συνείδησης) ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram το περιστατικό, επικαλούμενη τον αδερφό ενός από τους τιμωρημένους στρατιώτες και τις συζύγους τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, ο δεμένος στρατιώτης, που φέρεται να ονομάζεται Γκενάντι Κισκόροφ,στάλθηκε να πολεμήσει στην παράνομα προσαρτημένη περιφέρεια του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η περιφέρεια του Ντονέτσκ ήταν από τις πρώτες περιοχές όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες προτού η Ρωσία ανακοινώσει ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Ρώσος ηγέτης προχώρησε στην προσάρτησή της μαζί με τρεις άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αν και η κίνησή του δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ομάδας Movement of Conscientious Objectors, ο Κισκόροφ και άλλοι άνδρες της μονάδας του δέθηκαν σε δέντρο για μια νύχτα για να υποβληθούν σε «βασανιστήρια από το κρύο και τη βροχή» επειδή δεν υπάκουσαν τις εντολές του διοικητή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι ούτε τους επέτρεψαν να μπουν σε εσωτερικό χώρο μέχρι να συμφωνήσουν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο ερευνών Important Stories, ο Κισκόροφ και ο αδελφός του κινητοποιήθηκαν από το Νοβοκουζνέτσκ, στη Σιβηρία, και στάλθηκαν να υπηρετήσουν σε ένα τάγμα μηχανοκίνητων όπλων στο Ντονέτσκ. Τα αδέρφια φέρεται να έστειλαν αίτηση στα τέλη Νοεμβρίου που ζητούσαν να μετατραπεί η στρατιωτική τους θητεία σε πολιτικό έργο για τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από έναν αναπληρωτή διοικητή τάγματος.

Λόγω της άρνησής του να πολεμήσει στον πόλεμο, ο Γκενάντι Κισκόροφ δέθηκε σε ένα δέντρο στο δρόμο μέχρι που συμφώνησε «να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες», ανέφερε η ομάδα Movement of Conscientious Objectors. Ο αδερφός του, Σεμιόν Κισκόροφ, υποστήριξε ότι τα ίδια βασανιστήρια εφαρμόστηκαν και σε άλλα στρατιωτικά στελέχη και εκτιμάται ότι έχει δώσει στην ομάδα βίντεο που αποδεικνύουν ότι ένας στρατιώτης είχε δεθεί σε δέντρο.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι σύζυγοι των δύο αδερφών κατήγγειλαν το περιστατικό στη στρατιωτική εισαγγελία και ένας εκπρόσωπος της ομάδας το ανέφερε σε διάφορα ρωσικά στρατιωτικά τμήματα. Το περιστατικό είχε κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο διοικητής της μονάδας των αδελφών να απαιτήσει να αποκηρύξουν τις αξιώσεις τους και να γράψουν μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έδεσαν τον Γκενάντι στο δέντρο, σύμφωνα με την ομάδα Movement of Conscientious Objectors.

Ο διοικητής φέρεται επίσης να ζήτησε από τον Σεμιόν να διαγράψει όλα τα μηνύματα στο τηλέφωνό του σχετικά με το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο που έστειλε. Η ομάδα Movement of Conscientious Objectors ανέφερε ότι ο Σεμιόν πιθανότατα δέχθηκε πίεση από τη διοίκηση κι ως αποτέλεσμα κάλεσε τη σύζυγό του και της ζήτησε να αποσύρει τις δηλώσεις της για το περιστατικό. Η σύζυγός του ανέφερε ότι έκτοτε δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της.

«Φοβόμαστε πολύ για τη ζωή και την υγεία του», έγραψε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όλοι καταλαβαίνουν γιατί ένας άνθρωπος κάνει τέτοιες κλήσεις στη γυναίκα του. Είναι στο έλεος ανθρώπων που βασάνισαν ανθρώπους επειδή είναι ανυπεράσπιστος και απαιτούν να πει ακριβώς αυτό. Αλλά [η σύζυγος του Σεμιόν] δεν πρόκειται να αποσύρει τη δήλωσή της».

Με πληροφορίες από Newsweek