Skip to main content

Πούτιν: Βγαίνει από την απομόνωση και επισκέπτεται τις δύο βασικές δυνάμεις του Κόλπου

Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Την Τετάρτη θα βρίσκεται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- Τι επιδικώκει- Την Πέμπτη υποδέχεται τον πρόεδρο του Ιράν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, επιδιώκωντας να ενισχύσει τις σημαντικές συνεργασίες για τη Μόσχα κόντρα στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει βγει λίγες φορές εκτός Ρωσίας, αν και έχει επισκεφθεί την Κίνα και τους πρώην σοβιετικούς γείτονες της χώρας. Τις κινήσεις του περιορίζει επίσης το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, ο Ρώσος ηγέτης σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για την αγορά πετρελαίου και την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων Interfax, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, την Πέμπτη, ο Πούτιν θα φιλοξενήσει επίσης τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του.

Σημειώνεται ότι Μόσχα και Τεχεράνη έχουν ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς τους, καθώς και την συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022. Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Πεσκόφ δεν ανέφερε τη σύνοδο κορυφής της COP28, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο γειτονικό εμιράτο του Ντουμπάι.

Οι επισκέψεις του Πούτιν υποδεικνύουν ότι ο Ρώσος ηγέτες αισθάνεται πιο σίγουρος να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν στην παγκόσμια σκηνή, με την οικονομία του να βρίσκεται σε πιο σίγουρη βάση και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να βρίσκονται σε αδιέξοδο, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η επίσκεψη του Πούτιν στις δύο βασικές δυνάμεις του Κόλπου είναι «ένα ξεκάθαρο σημάδι» ότι η Ρωσία βγαίνει από τη διεθνή της απομόνωση, όπως το έθεσε και ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, που συμβουλεύει το Κρεμλίνο. Προωθεί τον στόχο της Ρωσίας να διεκδικήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και δείχνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, και οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, επιθυμούν να κρατήσουν μια ισορροπία στην εξωτερική τους πολιτική, πρόσθεσε.

Το πετρέλαιο

Η συνεργασία των κρατών του Κόλπου με τη Μόσχα είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τα ενεργειακά έσοδα. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι όλα μέλη του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής του.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπογράμμισε το επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας για την πετρελαϊκή πολιτική. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς

Παράλληλα, ο Πούτιν ενδεχομένως θέλει να εκμεταλλευτεί τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Μόσχα υποστηρίζει την πίεση που έχει ασκήσει το Ριάντ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τις προσπάθειές του να ξεκινήσει εκ νέου την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από την αραβική και παλαιστινιακή γη που κατέχει από το 1967 ως προοίμιο για τη δημιουργία κράτους Παλαιστίνιων δίπλα στο εβραϊκό. Από την άλλη, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά το Ισραήλ, αν και έχουν προειδοποιήσει για τις βαριές απώλειες αμάχων.

Το Ριάντ έχει επίσης υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το Ιράν, το οποίο έχει εμβαθύνει τους δεσμούς και τη στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη και το δίκτυο των ενόπλων ομάδων της σε όλη την περιοχή να μην προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο με το Ισραήλ, το Ριάντ προσπαθεί να συντονιστεί με το Ιράν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία, βοηθώντας μεταξύ άλλων στη διευκόλυνση ανταλλαγών κρατουμένων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάστηκαν για να διατηρήσουν καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με την Ουάσιγκτον, ενώ η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνίες με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, ενώ παράλληλα συνέχισε τη συνεργασία με το Κρεμλίνο.

Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν πλέον πολλές ρωσικές εταιρειεις που εγκαταλείπουν τη Δύση εν μέσω κυρώσεων. Αντιδρώντας, οι ΗΠΑ πίεσαν το κράτος του Κόλπου να περιορίσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και να κλείσει κανάλια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε στο στόχαστρο αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη μη συμμόρφωση με το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.