Skip to main content

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη νότια Γάζα

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

κατευθύνονται στο Χαν Γιουνίς

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλει στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και κατευθύνονται προς το Χαν Γιουνίς, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, γράφουν οι Times of Israel και μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο  αυτόπτες μάρτυρες.

«Δεκάδες ισραηλινά τανκς, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και  μπουλντόζες εισήλθαν στη  νότια Γάζα και κατευθύνονται στο Χαν Γιουνίς, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός ( IDF) ανακοίνωσε το πρωί ότι ενεργεί «δυναμικά» γύρω από το Χαν Γιουνίς, καθώς  επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς «σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας». Ο IDF δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν στρατεύματα και άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης, που  υποστηρίζεται από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός υποπτεύεται ότι υπάρχουν κέντρα διοίκησης της Χαμάς και ηγετικές προσωπικότητες της οργάνωσης.

Η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Γάζας, έχει προκαλέσει χάος, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που είχαν καταφύγει από το βορρά, δεν ξέρουν πού να πάνε για να σωθούν. «Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως πριν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. «Ο στρατός θα συνεχίσει τη δράση κατά των κέντρων της Χαμάς. Τους καταδιώξαμε στα βόρεια της Γάζας και τώρα καταδιώκουμε τη Χαμάς και στο νότο», τόνισε.

Το Ισραήλ παρέχει πληροφορίες στα αραβικά στους κατοίκους των περιοχών που πρόκειται να εξαπολύσει επιθέσεις και τους καλεί να φύγουν. Ωστόσο, λόγω των διακοπών ρεύματος και του διαδικτύου, είναι δύσκολο για όσους επηρεάζονται να λάβουν πληροφορίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περίπου το 80% των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί εσωτερικά.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος»

Παλαιστίνιοι κάτοικοι λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο πώς «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος. Τι να κάνουμε; Έχουμε παιδιά και γίνονταν βομβαρδισμοί όλη τη νύχτα, οπότε μετακινούμαστε από  μέρος σε μέρος, αλλά δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ  προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια νέα κατάπαυση του πυρός. Ομως, οι προοπτικές μιας τέτοιας εκεχειρίας και της απελευθέρωσης και άλλων ομήρων, είναι ελάχιστες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Το Ισραήλ έπληξε 200 στόχους της Χαμάς- Εντόπισε όπλα και σήραγγες σε σχολείο

Το Ισραήλ θέλει να εντοπίσει και να εξαλείψει τους ηγέτες της Χαμάς όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και σε άλλες χώρες. «Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για αυτό», δήλωσε ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός KAN.

Ο Μπαρ έκανε μια ιστορική σύγκριση μεταξύ της τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, και    της σημερινής απάντησης της ισραηλινής κυβέρνησης. «Το υπουργικό συμβούλιο μάς έδωσε εντολή να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε», είπε ο επικεφαλής της Shin Bet. «Θα τους κυνηγήσουμε παντού: στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια. Αλλά θα είμαστε εκεί και θα το πραγματοποιήσουμε», προειδοποίησε ο Μπαρ.