Skip to main content

Συρία: Νεκροί 2 Φρουροί της Επανάστασης σε ισραηλινή επίθεση- «Καμία ενέργεια κατά του Ιράν δεν θα μείνει χωρίς απάντηση»

Πρώτη φορά που αναφέρονται θύματα από την πλευρά του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς- Πώς σχολίασε η Τεχεράνη

Δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (επίλεκτο σώμα του στρατού της χώρας) που υπηρετούσαν ως στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν στις 2 Δεκεμβρίου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αναφέρονται θύματα από την πλευρά του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιδρομές κοντά στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού σημειώθηκαν λιγότερο από 24 ώρες μετά το τέλος της επταήμερης παύσης των συγκρούσεων στη Γάζα.

«Δύο Σύροι μαχητές που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολάχ και δύο αξιωματικοί του IRGC (Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης) σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ κοντά στη Σαγέντα Ζεϊνάμπ», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στον βόρειο γείτονά του από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011, στοχεύοντας κυρίως δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Χεζμπολάχ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού. Ωστόσο, έχει εντείνει τις επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς τον Οκτώβριο. Η Χαμάς ανακοίνωσε πέρυσι ότι είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση της Συρίας.

Σχολιάζοντας σήμερα τον θάνατο από ισραηλινή επίθεση των δύο Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί διεμήνυσε ότι το Ιράν θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις προς τα συμφέροντά του στη Συρία.

«Καμία ενέργεια εναντίον των συμφερόντων του Ιράν και των συμβουλευτικών μας δυνάμεων στη Συρία δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε.