Skip to main content

Γάζα: Ο πόλεμος επέστρεψε – 2η μέρα βομβαρδισμών μετά το τέλος της ανακωχής

(REUTERS/Alexander Ermochenko)

Η κυβέρνηση της Χαμάς έκανε λόγο για 240 νεκρούς από τα ισραηλινά χτυπήματα - Νεκροί 5 όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας

Τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει σήμερα ο ισραηλινίς στρατός, για δεύτερη συνεχή ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που είχε επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για σχεδόν 200 νεκρούς από τα χθεσινά ισραηλινά χτυπήματα.

«Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο εκπρόσωπος του στρατού Τζόναθαν Κόνρικους.

Πάνω από 400 στόχοι επλήγησαν μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε πάνω από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής.

Σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα, τα πλήγματα αυτά προκάλεσαν τον θάνατον 240 ανθρώπων. Κατά την κυβέρνηση της Χαμάς, ακόμη 650 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε «εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και βομβαρδισμούς από θαλάσσης, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας». Όπως ανέφερε, ισραηλινές δυνάμεις «στοχοποίησαν κυρίως τη Χαν Γιουνίς, όπου δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους τους μέσα σε αυτά».

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός σε σημερινή ανακοίνωση ανέφερε ότι «έπληξε» με «μαχητικά αεροσκάφη πάνω από 50 στόχους στην περιοχή Χαν Γιουνίς». «Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) χτύπησαν τους τρομοκράτες και τις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, χρησιμοποιώντας πυρά τεθωρακισμένων και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα», προσέθεσε ο στρατός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτοξεύθηκαν πυρά πυροβολικού και εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις προς το «βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Στοχοθετήθηκαν «τρομοκρατικοί πυρήνες», ένα «τέμενος που χρησιμοποιείτο από τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων» και ένα «συγκρότημα αποθήκευσης όπλων», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Επίσης, στη «νότια Λωρίδα της Γάζας», έγιναν στόχος «υποδομές και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς».

Νεκροί 5 όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

Ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ξεκίνησαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκε επίσης ένας άμαχος.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίς σήμερα αεροπορικά πλήγματα κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν και πάλι χθες, Παρασκευή, ύστερα από επταήμερη ανακωχή. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το έδαφός του. Σύμφωνα με το dpa, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Χαλίλ αλ-Χαγιά, κατηγόρησε χθες σε συνέντευξή του στο Al Jazeera το Ισραήλ ότι απέρριψε αρκετές «πρωτοβουλίες και προτάσεις» για παράταση της εκεχειρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa