Skip to main content

Ιράν: Τα βαμπίρ ξεκίνησαν έναν νέο γύρο σφαγής στη Γάζα

REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις νέες μάχες με τη Χαμάς

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επανέναρξη των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που οδήγησε σε νέο σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Μετά από τη δολοφονία πάνω από 15.000 Παλαιστινίων, οι Σιωνιστές βαμπίρ ξεκίνησαν έναν νέο γύρο δολοφονιών υπό τη συνεχή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Γάζα: Πάνω από 30 οι νεκροί από την επανέναρξη των εχροπραξιών- Προς τα νότια «κοιτάει» το Ισραήλ

Ο Κανάνι πρόσθεσε ότι «η πολιτική και νομική ευθύνη για τη συνέχιση της επίθεσης και της σφαγής» ανήκει στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και «λίγες κυβερνήσεις που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς του απαρτχάιντ».

Σημειώνεται ότι Χαμάς και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Από τη μία, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας όσον αφορά την απελευθέρωση όλων των ομήρων γυναικών που κρατούνται στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός, εκτοξεύοντας ρουκέτα προς το Ισραήλ. Από την άλλη, η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, να κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας μη επιτρέποντας καύσιμα να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Γάζα: Η Ισλαμική Τζιχάντ έσπασε (;) την εκεχειρία Χαμάς και Ισραήλ

Πάντως, σύμφωνα με το Κατάρ που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται «με στόχο την επιστροφή σε κατάσταση παύσης», αν και ο νέος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και «επιτείνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, όχι μόνο στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται όλες στη σφαίρα επιρροής της και στον «άξονα της αντίστασης» που έχουν σχηματίσει κατά του Ισραήλ.