Skip to main content

Χερσώνα, εμπιστευτικό: Πώς οι Ρώσοι πέφτουν στις δικές τους νάρκες στην Ουκρανία

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Τα ρωσικά στρατεύματα αρνούνται να επιτεθούν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στη Χερσώνα, σύμφωνα με την Ουκρανία- Ποιος ο λόγος

Τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στην Ουκρανία τραυματίζονται στα δικά τους ναρκοπέδια επειδή οι διοικητές τους δεν ενημερώνουν για τις τοποθεσίες τους, υποστηρίζει ο στρατός του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, τα ρωσικά στρατεύματα που δρουν κοντά στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, δεν ενημερώθηκαν για τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί νάρκες με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Τις αναφορές αυτές σημείωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του ενημέρωση για την πορεία του πολέμου.  Επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους, το ISW ανέφερε ότι οι ρωσικές μονάδες «αρνούνταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις λόγω έλλειψης συντονισμού με το πυροβολικό, λόγω μη μετάδοσης τακτικών πληροφοριών και λόγω έλλειψης σωστής επικοινωνίας σχετικά με τη θέση των ρωσικών ναρκοπεδίων».

«Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι χάρτες των ρωσικών ναρκοπεδίων είναι εμπιστευτικοί και οι Ρώσοι διοικητές δεν έχουν συντονιστεί σωστά με τις μονάδες επίθεσης για τις τοποθεσίες αυτών των ναρκοπεδίων, με αποτέλεσμα 50 τραυματίες μεταξύ των μελών της 810ης Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού τον τελευταίο μήνα», σημείωσαν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην περιοχή «συνεχίζει να υποβαθμίζει το ρωσικό ηθικό και τις μαχητικές ικανότητες».

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν από το καλοκαίρι να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες στη νότια Ουκρανία.  Ο ποταμός Δνείπερος αποτελεί μια φυσική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή της Χερσώνας. Για την άμυνά της, η Ρωσία δημιούργησε τεράστια ναρκοπέδια που αποτέλεσαν σημαντικό εμπόδιο για την Ουκρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι αποτελούν πρόβλημα και για τους Ρώσους, περιορίζοντας την ικανότητά τους να προωθηθούν.