Skip to main content

Γάζα: Απελευθερώθηκαν 14 επιπλέον όμηροι της Χαμάς

Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Έχουν παραδοθεί στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

14 ομήρους απελευθέρωσε η Χαμάς, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος της, από τους οποίους οι δέκα είναι Ισραηλινοί και οι τέσσερις Ταϊλανδοί.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε απόψε ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη Χαμάς και έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Νωρίτερα σήμερα απελευθερώθηκαν επίσης δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

«Όχι» από το Ισραήλ σε οριστική κατάπαυση πυρός

Αρνητικός εμφανίστηκε νωρίτερα ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέναντι στην οριστική κατάπαυση πυρός τονίζοντας πως επί της ουσίας «στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα».

Δεν θα μπορούσε κανείς να ζητεί κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την επίλυση της σύγκρουσης, συνέχισε ο Ερντάν, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Η Χαμάς έχει δηλώσει δημοσίως – όλοι το διαπιστώσατε – πως θα επαναλάβει την (επίθεση που εξαπέλυσε την) 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά έως ότου το Ισραήλ πάψει να υπάρχει. Πώς θα αντιδρούσατε και θα προστατεύατε τους πολίτες σας από μια τέτοια ξεκάθαρη απειλή, με κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σημείωσε επίσης πως ο κύκλος της βίας θα μπορούσε να κλείσει μόνον εφόσον η Χαμάς παρέδιδε όλους τους ομήρους και όσους ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters