Skip to main content

Γάζα: Παρατείνεται για δύο ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς

Φωτ. Reuters TV/via REUTERS

Την παράταση ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ

Την προσωρινή παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για δύο μέρες ανακοίνωσε οι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σε δήλωσή του αναφέρει: «επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας». Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Al Jazeera, η Χαμάς σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει αυτή την παράταση.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε ότι ετοιμάζονται λίστες ομήρων προκειμένου να προωθηθεί η παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ ότι «ετοιμάζουμε νέους καταλόγους ομήρων για να διασφαλίσουμε ότι θα προωθηθεί η παράταση της εκεχειρίας».

Πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι τα αεροπλάνα κατευθύνονταν στην αιγυπτιακή πόλη Ελ-Αρίς, από όπου η βοήθεια θα μεταφερόταν στη Γάζα.

Τα αεροπλάνα μεταφέρουν 156 τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ιατρικών ειδών και προμηθειών στέγης.

Στην Αίγυπτο το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, έφτασε σήμερα στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου, σύμφωνα με μια λιμενική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει θέσει εκτός λειτουργίας πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και εκείνα της νότιας, αν και υπερπλήρη, εξακολουθούν να παραλαμβάνουν τραυματίες.

Το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο διαθέτει δύο χειρουργεία και περίπου 60 νοσοκομειακές κλίνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Haaretz, Reuters, AFP