Skip to main content

Στο Ισραήλ έφτασαν οι όμηροι που απελευθερώθηκαν

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

39 Παλαιστίνιοι- γυναίκες και παιδιά- αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές- 24 ομήρους παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός

Στο Ισραήλ έφτασαν οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν, ενώ υποβλήθηκαν και σε ιατρικό έλεγχο, όπως γνωστοποίησε ο στρατός. «Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Κομβόι οχημάτων με ομήρους που απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου φθάνει στο συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα. Al Qahera News/Reuters TV via REUTERS

Νωρίτερα ο  Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Σε αυτούς, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Κατάρ, περιλαμβάνονταν 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Ένα όχημα του Ερυθρού Σταυρού με ομήρους της Χαμάς φτάνει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.
REUTERS/Reuters TV

Σύμφωνα με την υπουργό  Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ  τέσσερις εκ των 24 ομήρων έχουν γερμανική υπηκοότητα.

Επιπλέον, το Κατάρ έκανε λόγο για 39 Παλαιστίνιους- γυναίκες και παιδιά- που αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίπου στις 5 μ.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, 13 γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της διέλευσης της Ράφα, και παρελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Ισραήλ: Δακρυγόνα κατά Παλαιστίνιων που περίμεναν την απελευθέρωση των ομοεθνών τους

Απελευθερώθηκαν και Ταϊλανδοί

Δώδεκα Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα απελευθερώθηκαν σήμερα από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι 12 Ταϊλανδοί όμηροι έχουν ήδη απελευθερωθεί», δήλωσε ο Σρέτθα Θαβισίν στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο μετά το μήνυμα αυτό, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «ξένοι Ταϊλανδοί» απελευθερώθηκαν σήμερα, πέραν των Ισραηλινών ομήρων, κάνοντας λόγο για «μια χειρονομία» του ισλαμιστικού κινήματος. Η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στην οποία δεν υπήρχε αναφορά για την τύχη των Ταϊλανδών ομήρων.

«Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας είναι καθοδόν για να τους παραλάβουν μέσα σε μια ώρα. Το όνομά τους και άλλα στοιχεία τους θα ανακοινωθούν», πρόσθεσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός.

Συνολικά, 25 Ταϊλανδοί περιλαμβάνονται ανάμεσα στους σχεδόν 240 ανθρώπους που τέθηκαν υπό την ομηρεία της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας χωρίς προηγούμενο επίθεσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

«Απερίγραπτος ο βαθύς πόνος των συγγενών»

Παράλληλα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε πως οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, βρίσκεται σε ισχύ τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP